11. maj 2023 14:35

Psiholog Radoslav Svičević: Moguć okidač za masovna ubistva mogla da bude "narcistička trauma" - teško se prepoznaje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Psiholog Radoslav Svičević: Moguć okidač za masovna ubistva mogla da bude "narcistička trauma" - teško se prepoznaje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Psiholog i sudski veštak Radoslav Svičević rekao je danas da smatra da je okidač K.K i U.B. da počine masovna ubistva "narcistička trauma" koju vrlo teško prepoznaju u ranijem dobu života i stručnjaci i okolina.

Za Tanjug je istakao da je jedna karakterna osobina koja ima svoju genezu iz antičke Grčke, vezana za ime Narcisa koji je označavao osobu koja je zaokupljena sama sa sobom, i u okviru takve strukture ličnosti se manifestuje konkretno ponašanje, a to je osoba sklona destrukciji, neuvažavanju i neprihvatanju socijalnih normih ponašanja.

 

"Dominatna i egocentrična struktura ličnosti, koja podrazumeva da je on središte svega, oko koga svet treba da se okreće, sa dosta velikim emocionalim defektima u smislu doživljavanja empatije prema drugim ljudima i procenjivanja stvari sa ličnim svojim merilima, a sa ne okviru socijalnih standarda", objašnjava on.

Dodaje da je to vrlo teško primetiti u ranom uzrastu, u puberetetu jer se ličnost tada razvija, jer razvoj ličnosti traje do 18. godine u najvećem broju slučajeva.

"Opservacije u smislu narcisoidne osobe teško ide, ali istovremeno jedno od osnovnih pravila u proceni nečijih osobina i dokle se može, gde se započinje i sumnja u neke bolesne psihičke procese, proističu iz podataka koje primećuje okolina, što znači da se ništa ne dešava, dok se prethodno ne najavi, a to prethodno najavljivanje, manifestacija je određenog ponašanja", dodaje on.

Svičević objašanjava da u konkretnom slučaju kada je u pitanju K.K. starosni proces nije završen i proces razvoja traje i sada kada se retrogradno posmatraju stvari dobijaju se podaci kako navodi Svičević, prema kojima treba biti rezervisan koliko su tačni, ali se neki se međusobno, preklapaju, ukrštaju.

"Posebno se ističe jedna osobina, koju sam ja zapazio u konkretnom slučaju o kojem govorimo, a to je o ponašanju K.K da je bilo usvojeno time što je bio odbačen od okoline i društva i da je takav negativan odnos izgadio je prema društvu, međutim upravo ovo objašnjenje "narcističke ličnosti", koje vidi samo sebe i misli samo na sebe ukazuju da njega nije odbacivala sredina, da je on ignorisao i udaljavao od nje", dodao je on.