12. maj 2023 10:52

Đorđe Milićević predstavio projekat za organizaciju letnjih kampova u Gornjem Milanovcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević predstavio projekat za organizaciju letnjih kampova u Gornjem Milanovcu

Foto: TANJUG/KABINET MINISTRA ZA ODNOSE SA DIJASPOROM/ RADE BEGOVIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević zadužen za koordinaciju aktivnosti sa dijasporom posetio je danas Gornji Milanovac kako bi predsedniku Opštine Dejanu Kovačeviću i predsedniku Skupštine opštine Lazaru Nikoliću predstavio projekat ministarstva za organizaciju letnjih kampova za decu iz dijaspore.

Milićević je rekao da je plan da tokom leta više od 15.000 mališana boravi u tematskim kampovima širom naše zemlje, kako bi što bolje upoznali Srbiju i još više je zavoleli. Da vide i unutrašnjost Srbije, a ne samo Beograd, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

"Beograd jeste lep, ali unutrašnjost Srbije je prelepa. To se najbolje vidi i ovde u Gornjem Milanovcu koji je okružen nestvarno lepom prirodom, i ceo ovaj takovsko-rudnički kraj prepun je kulturnih i istorijskih atrakcija - od manastrira Vraćevšnice do Takovskog grma gde su se Srbi na Cveti 1815. godine digli na ustanak protiv turskog zavojevača", rekao je Milićević.

Kako je rekao kampovi će imati razne teme i zadovoljavati razna interesovanja - od ekologije, sporta, kulturno-umetničkih i drugih kreativnih aktivnosti, do upoznavanja s prirodnim odlikama Srbije.

"Namera nam je ovo postane ustaljena praksa i da sve buduće generacije naše dijaspore prođu kroz ovakve kampove. Takođe, plan je da deca iz Srbije u narednom periodu odu u uzvratnu posetu drugarima iz dijaspore koje će ugostiti ovog leta", istakao je ministar.

Rukovodstvo opštine podržalo je aktivnosti ministarstva koje se tiču saradnje sa dijasporom.

Kovačević i Nikolić izrazili su spremnost da opština Gornji Milanovac učestvuje u organizaciji letnjih kampova, ističući značaj boravka mališana iz dijaspore u ovom delu Srbije.