13. maj 2023 23:09

Srboljub Peović: Izbori u Turskoj neće bitnije uticati na Balkan i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srboljub Peović: Izbori u Turskoj neće bitnije uticati na Balkan i Srbiju

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije rekao je da ne očekuje da će ishod sutrašnjih izbora u Turskoj značajnije promeniti odnos Ankare prema Srbiji i Balkanu.

Komentarišući šta mogu Balkan i Srbija da očekuju posle sutrašnjih opštih izbora u Turskoj, Peović je za Tanjug rekao da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan ima lični odnos da balkanskim liderima, i da ukoliko on pobedi, možemo očekivati nastavak takvih odnosa.

 

"Srbija generalno ne bi bila u lošem položaju, imajući u vidu da je ona zapravo glavni trgovinski partner Turske u ovom delu Balkana. Ukoliko (glavni opozicioni kandidat Kemal) Kiličdaroglu pobedi, ne bih očekivao nagle preokrete, makar ne u prvo vreme, jer obojica imaju dugoročne interese Turske u vidu", rekao je Peović.

On očekuje da će sutrašnji predsednički izbori u Turskoj biti neisvesni, između ostalog, zbog male razlike između dva vodeća kandidata i podeljenosti turskog društva koja već dugo traje.

"Možemo samo konstatovati da ne znamo šta će biti sutra, razlika je izuzetno mala između kandidata, pritom Kemal Kiličdaroglu ima velike varijacije u broju glasova, dok se čini da su Erdoganovi glasovi malo stabilniji, ali to može da se u poslednjim trenucima pred izbore izmeni", rekao je Peović za Tanjug.

Na pitanje koliko je stabilno Erdoganovo biračko telo posle teške godine u Turskoj, do koje su doveli zemljotres i inflacija, on kaže da je bilo stabilno tokom kampanje, ali da je ipak državni vrh bio poljuljan.

"Tokom zemljotresa se desilo nešto što nije smelo da se desi vlasti, da bolnice i škole padnu u zemljotresu, a da partijske zgrade ostanu neoštećene", rekao je Peović.

On dodaje da Erdogan sigurno može da računa na oko 40 odsto glasova, dok je Kiričdarogluovo biračko telo pokazivalo varijacije, koje će činiti rezultate neizvesnim do poslednjeg trena.

Objasnio je da je u većini većih gradova u Turskoj situacija takva da "dovoljno je baciti šibicu da plamen bukne", kao i da velika podeljenost društva u Turskoj dugo traje i nikad se nije smirila.

"Ataturkov san o jedinstvenoj državi koja neće imati trzavica, osim toga koja će partija da vlada, nažalost se ne vidi do danas", ocenio je Peović.

Na pitanje koliko strani faktor igra ulogu na izborima, jer Erdogan gaji bliske odnose sa Putinom, rekao je da oba kandidata imaju u vidu dugoročne interese Turske.

"Skeptičan sam prema Kiličdarogluovom stavu, imajući u vidu da Turska uvozi ne samo žito i suncokretovo ulje od Rusije, nego je i jedan od izvoznika prehrambenih proizvoda, ona izvozi i naftu ima i nuklearnu elektranu zahvaljujući Rusiji, nisam siguran koliko je to moguće zaokrenuti", odgovorio je Peović.

Objasnio je da uloga parlamenta u Turskoj mala, i podsetio na ustav iz 1982. godine, kojim su već tada pojačane predsedničke nadležnosti.

"Ergodan je to pojačao, on ima izuzetnu moć i nisam siguran koliko bi Kiličdaroglu bio u stanju to da promeni, čak i da pobedi", rekao je Peović.

Prema njegovim rečima, program opocizije je iznet na 250 strana, ali je dosta neodređen i ne vidi se da će se vratiti sistem gde je parlament bitniji, nego će se napraviti neki polupredsedinički sistem.