17. maj 2023 12:20

Ljiljana Smajlović: Treba razdvojiti pohvale Zapada zbog akcije razoružavanja Srbije od pitanja Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljiljana Smajlović: Treba razdvojiti pohvale Zapada zbog akcije razoružavanja Srbije od pitanja Kosova

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović izjavila je danas za Tanjug da pohvale sa Zapada zbog akcije razoružavanja Srbije nisu ni u kakvoj vezi sa time šta Brisel i Vašington rade po pitanju Kosova, i da to treba razvdojiti.

Kaže da je akcija razoružavanja Srbije bitna javnom mnjenju Zapada, jer je veliki deo liberalne javnosti i vladajućih stranaka na Zapadu za oštriju kontrolu razoružanja, kao i Džozef Bajden, i da zbog toga stižu pohvale Srbiji, ali da se neće o Srbiji tako govoriti kada bude počeo da se komentariše odnos prema kosovskim Albancima i pitanju Kosova.

"Sve što je predsednik Vučić predložio se već pokazalo uspešnim na Novom Zelandu, u Australiji i zemljama koje su nakon prvih masovnih napada i ubistava, snizile broj takvih događaja. Prema tome, tu Vučića hvale svi koji su za kontrolu oružja. Iznenadilo me što se kod nas niko nije uočio koliko je doskorašnji direktor CIA i direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Majkl Hejden, oduševljeno govorio da Srbija radi ono što bi svaka normalna zemlja uradila kada se razoružava," rekla je ona i dodala da se prvi put susrela sa činjenicom da se Srbija uzima kao primer normalnosti u svetu.

Smatra da je skup zakazan za 26. maj najavljen kao neka vrsta odgovora na skupove koje organizuje opozicija i u tom smislu pretpostavlja da je cilj vlasti da pokaže ljudima da su oni jedna mirna većina koja nije besna, ne podstiče indignaciju i ljutnju kod građana, već se mirno solidariše sa žrtvama i protiv je nasilja.

Smajlović dodaje da je po njenom mišljenju to iznuđen potez koji hoće da naglasi sve suprotno od onoga što opozicija radi, i da vlast hoće građanima da pruži mogućnost da vide kontrast u odnosu onog što radi opozicija.

Kaže da joj je nejasna strategija SNS-a kada je reč o novom pokretu, ni ko ima nameru da se pridruži tom pokretu jer, kako objašnjava, neshvatljiva je ideja da se stranka utapa u širi pokret.