25. maj 2023 13:04

Potpisan Memorandum o saradnji za sprečavanje zlostavljanja dece na internetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Memorandum o saradnji za sprečavanje zlostavljanja dece na internetu

Foto: Shutterstock.com/ NicoElNino, ilustracija

BEOGRAD - Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, potpisali su danas Memorandum o saradnji kojim je dogovorena saradnja u oblasti sprečavanja svih oblika zlostavljanja dece i mladih na internetu.

U saopštenju Centar za nestalu i zlostavljanu decu ističe da su prepoznali internet kao sferu gde mladi trenutno provode najviše vremena, gde uče, gde se razonode i gde sklapaju prijateljstva i zbog toga je internet mesto gde se potencijalno može dogoditi zlostavljanje.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je rekao da je cilj Memoranduma unapređenje saradnje sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu, imajući u vidu nacionalne, regionalne i globalne rizike, izazove i pretnje po bezbednost dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Kroz međusobnu koordinaciju i komunikaciju jedan od primarnih ciljeva Ministarstva i Centra za nestalu i zlostavljanu decu je suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja dece na internetu", rekao je Jovanović.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić je naglasio da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je tako mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća.

"Prema našoj statistici, veliki broj dece odlazi od kuće usled nagovora osobe koju su upoznali na internetu, ili nakon zlostavljanja koje su na internetu pretrpeli", rekao je Jurić.

On smatra da će ova saradnja dati rezultate, i da ćemo u narednom periodu imati smanjen broj nestanaka dece.

Međunarodni dan nestale dece obeležava se 25. maja svake godine širom sveta.

Ovaj dan podseća i na važnost bezbednosti dece na internetu, prevashodno zbog opasnosti koje vrebaju u digitalnom okruženju, zaključeno je u saopštenju Centra za nestalu i zlostavljanu decu.