29. maj 2023 19:25

Hovenijer, Abot i Sunjog osuđuju "nasilne akcije demonstranata" i "napad na Kfor"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hovenijer, Abot i Sunjog osuđuju "nasilne akcije demonstranata" i "napad na Kfor"

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

PRIŠTINA - Ambasadori EU, SAD i Velike Britanije u Prištini, Tomaš Sunjog, Džefri Hovenijer i Nikolas Abot, osudili su večeras, kako su naveli, nasilne akcije demonstranata protiv pripadnika Kfora u Zvečanu.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je večeras da SAD "snažno osuđuju", kako je naveo, ''nasilne akcije demonstranata'' u Zvečanu protiv Kfora.

"SAD osuđuju akcije demonstranata, uključujući i korišćenje eksploziva protiv vojnika Kfora koji pokušavaju da očuvaju mir. Još jednom ponavljamo zahtev za momentalnim prekidom nasilja ili akcija koji raspiruju tenzije i promovišu sukobe", naveo je Hovenijer na Tviteru.

Ambasador Abot takođe se oglasio na Tviteru, ocenivši da su "napadi na pripadnike Kfora i novinare krivično delo'' i da je to neprihvatljivo.

"Kao što je Kvinta jasno poručila, akcije su potrebne pod hitno kako bi se deeskalirala situacija i smanjile tenzije", poručio je Abot.

Sunjog je na Tviteru poručio da misija EU ''snažno osuđuje nasilne akcije demonstranata u Zvečanu, uključujući i korišćenje eksplozivnih naprava protiv vojnika Kfora koji čuvaju mir''.

On je zatražio momentalni prekid nasilja i deeskalaciju tenzija.