29. maj 2023 21:46

Petar Milutinović: Nasiljem ne može da se reši kriza na KiM, pregovori su jedini put

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Milutinović: Nasiljem ne može da se reši kriza na KiM, pregovori su jedini put

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istraživač Instituta za evropske studije Petar Milutinović ocenio je danas da je Briselski sporazum doživeo krah zbog čega je moralo da se krene u nove razgovore o putu ka normalizaciji između Srbije i tzv. Kosova, što je i dogovoreno Ohridskim sporazumom ali da je dramatično to što je nakon napuštanja institucija od strane Srba nastao bezbednosno pravni, i administrativni vakuum.

"Desila se eskalacija krize, a to je dodatni podsticaj da se krene u pregovore jer su samo i jedino pregovori rešenje. Ne možete da očekujete da će se upotrebom nasilja rešiti kriza", rekao je on za Tanjug i dodao da samo diplomatski pregovori mogu da dovedu do smirivanje tenzija.

 

Prema njegovim rečima i zemlje Kvinte imaju svoju odgovornost za ono što se desilo i sada je situacija takva da su mnogi iz međunarodne zajednice "kobajagi oštri" prema Prištini, ali samo na rečima.

"Dosta je takve politike. Zemlje Kvinte bi trebalo da izađu u susret Vladi Srbije da se uspostavi regionalna autonomija za sever Kosova i da se zaštiti srpsko življe na Kosovu i Metohiji", rekao je Milutinović.

Dodao je da su potezi kosovskih Srba bili iznuđeni i da su morali da naprave barikade, kako bi maske pale i kako bi se krenulo u stvarno rešavanje problema.