31. maj 2023 10:20

Stalna misija Rusije pri EU: EU potpuno ignoriše interese Srba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stalna misija Rusije pri EU: EU potpuno ignoriše interese Srba na KiM

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

BRISEL - Stalna misija Rusije pri EU ocenila je danas da EU potpuno ignoriše interse Srba na KiM i istakla da je glavni zadatak u rešavanju situacije u Pokrajini formiranje ZSO.

"Evropska unija, koja je preuzela ulogu glavnog posrednika u rešavanju situcije na KiM, nije ni pokušala da pronađe dugoročna rešenja", rečeno je za agenciju RIA Novosti u stalnoj misiji Rusije pri EU, povodom najnovijih dešavanja na severu KiM.

Misija Rusije navodi da je u EU, kao i obično, potpuno prećutana geneza sadašnje krize, koja nije izbila niotkuda, već, kako se ističe, "kao rezultat višegodišnjeg 'rada“'Zapada", čiji su glavni elementi potpuno ignorisanje interesa srpskog stanovništva koje živi na severu Pokrajine, bezuslovna popustljivost prema tzv. „vlastima“ u Pokrajini i zanemarivanje Briselskih sporazuma iz 2013. godine koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština.

„Ovo čega smo sada svedoci je direktna posledica toga što posrednici iz EU nesavesno ispunjavaju svoje obaveze, odnosno nisu spremni da doprinesu stvarnom traženju dugoročnih rešenja", navode u misiji Rusije.

Prema njihovoj oceni, posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine u suštini je svedeno samo na grozničava "bacakanja" u pokušajima da se „gasi vatra", bez borbe protiv njenjih pravih uzroka.

Osvrćući se na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, koji je najavio još jedan pokušaj sazivanja hitne runde dijaloga o KiM, ruske diplomate pri EU su ocenile da je Brisel, stvarajući iluziju posredovanja, čekao sledeću eskalaciju kako bi napravio neku vrstu herojskog pokušaja da "pauzira krizu".

Ukazuju da su te pauze sve kraće, a faze krize sve eksplozivnije.

Ruska misija pri EU podsetila je EU da glavni zadatak u rešavanju situacije na KiM ostaje stvaranje Zajednice srpskih opština u formi koja je predviđena u pisanim sporazumima Beograda i Prištine, uz garancije Brisela.