6. jun 2023 14:51

Martinović posetio Sentu i najavio ulaganja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović posetio Sentu i najavio ulaganja

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

SENTA - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović posetio je danas Sentu i najavio ulaganja i državnu pomoć u realizaciji važnih projekata u ovoj opštini.

Nakon održanog sastanka u prostorijama Gradske kuće, gde je rukovodstvo opštine Senta, ministra državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandra Martinovića upoznalo sa planiranim, neophodnim, investicionim projektima i onim koji su u toku, on je u njihovoj pratnji obišao toranj Gradske kuće i tamošnju OŠ "Stevan Sremac", na čijem postojećem objektu je neophodno izvršiti sanaciju i rekonstrukciju.

 

Vrednost neophodnih građevinskih radova na obnovi ove obrazovne ustanove se procenjuje na oko 250 miliona dinara, jer sem fiskulturne sale, koja je adaptirana pre nekoliko godina, svi ostali delovi škole su ostali netaknuti još od 1974. godine.

"Zajedno ću sa svojim saradnicima da informišem i Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za javna ulaganja o tome u kakvom se stanju nalazi ova škola i nadam se da ćemo zajedno pronaći sredstva u republičkom budžetu. Ovu školi pohađaju i Srbi i Mađari, te ova naša poseta nosi i snažnu političku poruku da i dalje treba da negujemo dobre odnose između Srba i Mađara, odnosno Srbije i Mađarske. Pokazalo se da je u poslednjih nekoliko godina Srbiji najvechi prijatelj u Evropi upravo Madjarska", rekao je Martinović.

On je ukazao da Vlada Srbije ima čvrstu nameru da i dalje neguje dobre međunacionalne odnose u celoj Vojvodini, a posebno odnose između Srba i Mađara.

"Naši narodi su i kroz istoriju pokazali kako mogu, kad ih muka natera, da žive ne samo jedni pored drugih nego jedni s drugima. Svakako, cilj nam je i da se podjednako razvijaju svi krajevi Srbije, a prvenstveno oni u kojima godinama nije bilo nekih značajnijih ulaganja i investicija", rekao je Martinović.

Iz budžetskog fonda za 2023. godinu, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, finansirana je izgradnja kanalizacione mreže u Senti, čime će biti rešen veliki problem svih stanovnika ovog mesta, kazao je Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je u prethodnom periodu potpomoglo rešavanje Gradske kuće, da ona izgleda danas kako izgleda. Ove godine ćemo dodeljenim sredstvima konačno rešiti i izgradnju gradske kanalizacije u Senti, čiji radovi će početi za mesec dana", istakao je Cegledi.

Ministar Martinović je kazao i da će se nadležno ministarstvo potruditi da sledeće godine obezbedi i novčana sredstva neophodna za nastavak rekonstrukcije senćanske Gradske kuće, odnosno njene fasade i tornja.

Dodao je i da lokalne samouprave na nivou Srbije pišu sjajne projekte, samo ove godine pristiglo je preko dve stotine njih, od kojih svega nekoliko nije ispunjavalo tražene uslove, te da su u proteklih mesec dana zapocete aktivnosti u cilju pronalaženja dodatnih sredstava u vidu donacija i garanata od strane EU i ambasada pojedinih država, kako bi se još više osnažile lokalne samouprave u zemlji.

Osnovnu školu "Stevan Sremac" u Senti ove školske godine pohađa oko 400 đaka, kako na srpskom tako i na mađarskom nastavnom jeziku.

"Uprkos lošim uslovima u kojima se školska zgrada nalazi, naši đaci postižu lepe rezultate, a budući da je škola multinacionalna, učenici na oba jezika ostvaruju pohvalne rezultate na pokrajinskim i republičkim takmičenjima. Projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju je spremna i veoma mi je drago što ima naznaka da će se obnova objekta sprovesti u delo", kazala je Branislava Ilijin, direktor škole.

Ministrovom obilasku Sente, prisustvovali su i Miroslav Dučić, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, kao i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionale zajednice, Žolt Sakalaš.

"Nama su škole izuzetno bitne, ne samo kao institucije, nego i kao zgrade gde se odvija ozbiljan pedagoški rad. Pokrajinska vlada svake godine raspisuje konkurs kojim pomažemo sanaciju školskih objekata i to su to iznosi koji mogu da pomognu, međutim u ovoj konkretnoj školi su potrebna veća ulaganja, te ćemo se udružiti sa loklanom samopravom i Republikom da to zajedničkim snagama rešimo", zaključio je Sakalaš.