7. jun 2023 23:11

Vučić: Jasno je da će biti prevremenih izbora - jedino je pitanje kada, prelazne vlade neće biti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Jasno je da će biti prevremenih izbora - jedino je pitanje kada, prelazne vlade neće biti

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jasno da će prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani, a da je sada jedino pitanje kada će se ići na izbore.

"Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da razgovaramo, ali pošto je jasno da oni čekaju neke druge stvari, ali nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast ili nasiljem, bilo je to previše za ovu zemlju od 90-tih godina. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da on i Vlada Srbije očekuju da će se pojaviti neko, ko će, kako je rekao, "pokazati dovoljno odgovornosti za celo društvo, a ne samo za svoje sitne stranačke potrebe". 

Dok sam ja predsednik, prelazne vlade neće biti

Predsednik je izjavio da prelazne vlade neće biti sve dok je on predsednik, jer bi to, kako je rekao, značilo da državom upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći. 

Vučić je rekao da će kao predsednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv. 

"Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe - da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade", rekao je predsednik.  

Spremali smo mnogo mera

"Spremali smo mnogo mera, naša briga je stopa rasta sa kojom ćemo do polovine sledeće godine da imamo problema, deo uvezenih deo naših problema ali drzimo čvrsto monetarnu stabilnost," rekao je Vučić.

Od septembra povećanje plate od 5,5 odsto za radnike u prosveti

Vučić je izjavio da će od prvog septembra zaposlenima u prosveti biti veća za 5.5 odsto, a od prvog decembra ili od prvog januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.

On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosečna plata u prosveti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja, za 143.862 ljudi koliko ih je zaposleno u prosveti, biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu reč, kako je rekao, o plati, a ne ukupnoj zaradi. ''Kada se uzme u obzir da je prosečna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje.

Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima'', rekao je Vučić. 

Za medicinske sestre i tehničare povećanje plata oko 16 odsto

Predsednik je najavio večeras da će medicinskim sestrama i tehičarima, za njih ukupno 59.128 zaposlenih, od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru dodatnih 10 odsto.

"To će kumulativno biti oko 16 odsto povećanje plata", istakao je Vučić.

Dodao je da veruje da će za lekare, vojsku i policiju, administraciju i ostale u javnom sektoru imati snage za povećanje od oko 11 odsto.

Od oktobra povećanje penzija 5,5 odsto, od januara dodatnih 14,6 odsto

Predsednik Srbije najavio je večeras da će od 1. oktobra penzionerima biti povećane penzije za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto.

"Dakle, kumulativno povećanje će biti gotovo 21 odsto. I to na onih gotovo 21 odsto koje smo već imali povećanje. Kumulativno od početka prošle godine oko 44 odsto će biti povećanje penzija", rekao je Vučić predstavljajući nove mere.

Naveo je da je 2012. penzija bila 204 evra, dok će u januaru 2024. biti 390 evra. 

Cena hleba Sava biće snižena od petka sa 57 na 54 dinara

Aleksandar Vučić najavio je da će, radi bržeg suzbijanja inflacije, već od petka biti snižena cena hleba Sava sa 57 na 54 dinara, kao i da će moliti MMF da ne dođe do još jednog poskupljenja struje ove godine, na koje smo se ranije obavezali.

"Imamo problem sa mesom i to ćemo pokušati da rešimo u narednim danima, očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene, koje su na nivou najviših evropskih cena. Hleb nam je najjeftiniji, ali će biti još jeftiniji. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra i uz pomoć pekarima hleb Sava od 500 grama, mi ćemo smanjiti cenu sa 57 na 54 dinara, što je niže oko pet procenata", rekao je Vučić predstavljajući nove mere.

Istakao je da se zaustavlja inflacija i pomalo i pada, ali da taj proces treba ubrzati.

Odluka o školskoj godini najispravnija i jedino moguća

Predsednik je izjavio večeras da je bilo teško doneti odluku o završetku školske godine, ali da je ta odluka bila najispravnija i najbolja  moguća i da oni koji je kritikuju ne bi bili zadovoljni ni da je urađeno drugačije.

"Skoro mesec dana smo vodili ne lake razgovore, i Ana i njen kabinet. Ja sam primio, skoro sve obišao, razgovarao sa porodicama ubijenih u Duboni, Malom Orašju. Razgovarao sa više roditelja, njihovih porodica, porodica ubijenih u Ribnikaru, nastavnicima, ljudima iz saveta roditelja jednima, drugima, posećivao u bolnicama i bilo je mnogo teško doneti odluku oko koje bi se svi saglasili, napravili smo na kraju kompromis", rekao je predsednik odgovarajući na pitanje kako komentariše osude opozicije zbog odluke o prekidu školske godine pre, kako su rekli, prekida rijaliti programa.  

Vučić je rekao da je doneta odluka za koju misli da nikome ne smeta i sa kojom su svi na "kraju krajeva negde zadovoljni". 
 

Mere predaje oružja donete kako bi Srbija postala sigurnije mesto za život

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je mera predaje oružja bez sankcija doneta kako bi Srbija postala sigurnije mesto za život i dodao da je juče u jednom gradu u Srbiji predat mitraljez tipa "Getling".

"To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. To je čovek stavio na prikolicu i doneo nam je mitraljez i hvala mu na tome što je to učinio. Ali sam šokiran", naveo je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara i dodao da je srećan zbog mere koja je omogućila građanima da bez sankcije predaju oružje i da se rasterete i prođu bez kazni zatvora.

"Ima pritužbi i na jedne i na druge. Samo što vi želite da kritikujete samo jedne. Ja sam tamo u Narodnoj skupštini slušao želje da članovi moje porodice završe u šahti kao Gadafi. Ne verujem da je iko iz vladajuće većine rekao ikada. Pozivam i jedne i druge da vode računa", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Imali smo kompleksne razgovore o KiM i sinoć i danas

"Imali smo vrlo kompleksne razgovore o KiM i sinoć i danas, razgovarao i sa Pičom, nastaviću od petka do nedelje sa Srbima sa KiM, važno da sačuvamo mir," kaže Vučić.

Država neće tolerisati nikakvo nasilje

 Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je fizičko nasilje nešto što država ni po koju cenu neće dozvoliti nikome i neće tolerisati.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da na naslovnoj strani jednog opozicionog medija piše da je hapšenje čoveka koji je nosio njegovu lutku -  zastrašivanje građana, Vučić je rekao da ne želi lično da učestvuje u gonjenju Savkovića, jer poznaje tog čoveka iz nekih ranijih vremena. 

"To je kada se neko izgubi u mržnji. Mržnja je veoma glasna i buka je ogromna, samo što mržnja nikada nije mogla ni da pobedi ni ljubav ni pravdu. One su mnogo tiše i one uvek pobeđuju. Zato molim ljude u Srbiji, i sa jedne i sa druge strane, da vode računa da ne prelaze granicu. Svako verbalno nasilje nije lepo i osudiću ga, ali fizičko nasilje je nešto što država ni po koju cenu neće dozvoliti nikome i neće tolerisati", rekao je Vučić.

Neće Srbi slušati o olujama, niti će neko gasiti televizije

Predsednik je poručio večeras da pojedini političari neće da gase televizije niti da o tome odlučuju, kao ni da od njih Srbi neće slušati o olujama.

On je to rekao na konfernciji za novinare zamoljen da prokomentariše izjavu Miroslava Parovića iz Narodnog slobodarskog pokreta da će gašenje TV Pink biti simbol ili pobeda "tihe revolucije" i da će ako vlast ne bude htela mirno da se povuče biti kao u stihovima Branka Miljkovića "Ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju.

"Oluja je jedan izvanredan simbol za građane Srbije i za sve Srbe tako da, vidite kako jedan srpski tobožnji nacionalista to upotrebi. Neće više Srbi da slušaju oluje, nažalost gledali su je 1995. godine i teško stradali u 'Oluji', neće je slušati posebno ne od takvih pametnjakovića kao što je taj", rekao je predsednik.

Krajem nedelje počeću da primam građane, da mi iznesu svoje probleme

"Od kraja ove nedelje i početka sledeće počeću da primam udruženja i ljude na razgovore da bih mogao da imam kontakt da građanima i da mi iznesu probleme ", ističe predsenik.

Srbija je ozbiljna država, ko želi da razgovara dobrodošao

Aleksandar Vučić poručio večeras da su svi koji žele da razgovaraju uvek dobrodošli, da će jednom morati da razgovaraju i da se stvari u ovoj zemlji neće rešavati drugačije, jer je Srbija ozbiljna država. 

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao i da sada prima oko 2.000 pretnji smrću dnevno, što se uvećalo sa hiljadu i nešto, ali da politički protivnici mogu da rade šta hoće, ali prelazne vlade neće biti. 

"Svaki dan pozivate na to i pravite se da ne znate šta je to što radite. Od toga ko će kako da pliva, kako će da mi završi neko u šahtu... Još pričate kako neko jadikuje - ja vam samo kažem šta može šta ne može u državi - ne može prelazna vlada, nije ovo fontana želja, ne može to što ste zamislili. Srbija je ozbiljna država i tako će da se ponaša i nastavi da radi", rekao je predsednik. 

Neću da učestvujem u gonjenju Savkovića

"Neću da učestvujem u gonjenju Savkovića, važno da se vidi sve licemerje," izjavio je on.

Spremni smo za još 100.000 vaučera na 5.000 dinara

Predsednik je izjavio večeras da je država spremna da subvencioniše još 100.000 vaučera po 5.000 dinara namenjenih za putovanja po Srbiji.