9. jun 2023 10:12

Dejan Miletić: Indija poštuje teritorijalni integritet Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Indija poštuje teritorijalni integritet Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Cenra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas za Tanjug da Indija poštuje teritorijalni integritet Srbije, i da Indija, zajedno sa Kinom, ne razmišlja o mogućnosti da Kosovo postane nezavisna država.

Kaže da dobri odnosi Srbije i Indije potiču još iz vremena nesvrstanosti i osnivanja pokreta i uloge koje je Beograd kao glavni grad Jugoslavije imao, i da Indija, kao nezavisna zemlja i zemlja koja se nikada nije opredeljivala prema blokovskim podelama, prema snazi neke države, već uvek prema interesima svoje zemlje i svog naroda, poštuje poziciju Srbije, koja uprkos mnogim pritiscima, insistira da ostane na svom putu nezavisnosti, neopredeljnosti u vojnom smislu i neutralnosti.

 

"Prirodan je sled stvari da se ti odnosi popravljaju i da se traži šansa za čovečanstvo kroz saradnju iz Evrope, Azije i Amerike, Latinske ili bilo koje, da se nekako te snage udružuju. Čini mi se da je ovo pravi put i ozbiljan potez indijske predsednice koji govori o jednoj i globalnoj ulozi Indije u ovom svetu koji se pred našim očima menja", objasnio je on.

Miletić ističe da Indija ima principijalnu politiku koju, smatra on, neće menjati, poštuje teritorijalni integritet Srbije, i da Indija, kao jedna od najmnogoljudnija zemlja zajedno sa Kinom, ne razmišlja o mogućnosti da Kosovo postane nezavisna država.