13. jun 2023 17:50

Pomoćnik direktora policije učestvovao na Generalnoj skupštini SEPCA u Banja Luci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pomoćnik direktora policije učestvovao na Generalnoj skupštini SEPCA u Banja Luci

Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

BANJA LUKA - Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević učestvovao je danas na Generalnoj skupštini Udruženja šefova policije Jugoistočne Evrope (SEPCA) održanoj u Banja Luci, gde je govorio na temu borbe protiv visokotehnološkog kriminala, kao i o aktivnostima udruženja Mreža žena u policiji, saopštio je MUP.

Prema navodima MUP-a, Vasiljević je istakao neophodnost da na regionalnom nivou zajednički odgovori na bezbednosne izazove, jer samo zajedničkim odgovorom i bliskom saradnjom službi može da se adekvatno i efikasno odgovori svim bezbednosnim izazovima i stvori bezbednije okruženje za sve građane.

„S obzirom da se društvo i savremene tehnologije menjaju veoma brzo, kao i da kriminalci i kriminalne grupe prate sve moderne trendove, i u skladu sa tim modifikuju svoja kriminalna delovanja, od velike je važnosti da se i policije zemalja regiona i Evrope osavremenjuju, identifikuju svoje prioritete u skladu sa tim i blisko sarađuju u svim segmentima“, poručio je Vasiljević.

Kako je objasnio Vasiljević, ova vrsta kriminala ne poznaje fizičke, geografske i državne granice, te da je u tom smislu neophodna tesna saradnja zemalja članica u cilju sagledavanja i praćenja visokotehnološkog kriminala, njegovih novih oblika, kao i međusobno deljenje svih dostupnih informacija.

Takođe ukazao je na bitnost ravnopravnosti žena u policiji rekavši da MUP zastupa odgovoran odnos prema svim društvenim grupama i već dugi niz godina nastoji da unapredi položaj žena i stvori politike jednakih mogućnosti za sve zaposlene u sistemu.

„U okviru MUP-a, u saradnji sa švedskom policijom, sproveden je projekat „Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2016-2028 godina“ i kao rezultat tog projekta formirana je „Mreža žena u policiji Republike Srbije“ koja broji oko 900 članica", podsetio je Vasiljević i istakao da je ovo udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva koji afirmišu ulogu, položaj i značaj žena policijskih službenika u MUP-u Republike Srbije.

On je kazao da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić nedvosmisleno iskazuje podršku razvoju politika jednakih mogućnosti, sa posebnim naglaskom na pitanje rodne ravnopravnosti.