19. jun 2023 09:36

Ibro Ibrahimović: Sukob na KiM bi bio sukob sa NATO, Beograd je konstruktivan partner

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ibro Ibrahimović: Sukob na KiM bi bio sukob sa NATO, Beograd je konstruktivan partner

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavio je danas da je manevrski prostor Srbije izuzetno mali i da Srbija ne sme da dozvoli da bude uvučena u sukob na Kosovu i Metohiji, jer bi to bio sukob protiv NATO-a.

On je za Tanjug istakao da je Beograd jedan konstruktivan partner u dijalogu sa Prištinom, za razliku od Prištine i premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je tri meseca kasnije od postignutog dogovora u Ohridu, potpuno vratio pregovore i dogovore na fabrička podešavanja.

 

Dodaje da Kurti ni jednu stvar nije ispoštovao, da je sukob eskalirao i da je na Srbiji da i dalje bude strpljiva, da ne upadne u zamku koja joj se priprema i da čeka situaciju kada će EU i Amerika da urazume Kurtija.

"Kosovo jeste emotivni i državni problem svakog od nas. Na istoku Evrope se već dešava jedan vrlo težak rat, i u ovom smislu bojim se da neko želi da nas na isti način suzbije", istakao je on.

Ibrahimović napominje da je za Srbiju važno da bude mudra i da vodi računa kakve poteze pravi, kako ne bi bila uvučena u sukob protiv NATO-a jer, kako objašnjava, Kurti želi da bude Zelenski, a da predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavi kao novog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Smatra da ono što Kurti najviše želi jeste okupacija severa Kosova, zbog čega Srbija mora biti složna i jedinstvena u očuvanju nacionalnog interesa na KiM, kako se ne bi ponovila Oluja.

Kaže da je manevrski prostor Srbije izutetno mali, što je i sam predsednik nekoliko puta napomenuo, i da u složenoj i kompleksnoj situaciji koja postoji, Srbija mora biti izuzetno mudra i ne sme dozvoliti da je neko uvuče u sukob, jer sukob na Kosovu je sukob protiv NATO-a.

"Ne smemo zaboraviti da je pre mesec dana na Kosovu bila NATO vojna vežba Difender Jurop 23. radna tema vežbe je bila odbrana Evrope sa Kosova. Kome je ta poruka upućena dobro znamo, zbog toga moramo biti mudri i ne smemo dozvoliti da nas iko uvuče u sukob" objasnio je Ibrahimović.