21. jun 2023 11:07

Predrag Marković: Povlačenje ROSU i ispunjenje svih sporazuma su preduslovi u rešavanju kosovskog pitanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predrag Marković: Povlačenje ROSU i ispunjenje svih sporazuma su preduslovi u rešavanju kosovskog pitanja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković izjavio je danas da je uslov svih uslova u reševanju kosovskog pitanja povlačenje specijalne kosovske jedinice ROSU i ispunjenje svih sporazuma.

"To pitanje se rešava 100 godina i sad mi zbog nekog Lajčakovog interesa treba da ga zbrzamo za nekoliko meseci. Meni to deluje kao prevarantski predlog. Šta mi dobijemo brzim rešenjem, to kada bi nas prvog januara čekalo članstvo u EU, pa da razmislimo, ali zapravo Srbiji ne odgovara nikako prebijanje preko kolena", rekao je on za Tanjug.

 

Kaže da ni ZSO neće biti formirana do 2024. godine i smatra da sve ono što izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, prećutno nudi jeste da Srbija pristane na sve ultimatume Prištine, što, ističe on, nije nikakvo rešenje.

Napominje da je prvi uslov za rešavanje kosovskog pitanja povlačenje specijalne kosovske jedinice ROSU, jer kako navodi, politika "sečenja salame" da se parče po parče ukidaju Srbima sva prava je vrlo opasna, a drugi koji, smatra on, dugoročnijim, jeste ispunjenje svih sporazuma.