27. jun 2023 12:04

Lučani: Posle sanacije štete od poplava na red došle dezinfekcija i deratizacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lučani: Posle sanacije štete od poplava na red došle dezinfekcija i deratizacija

Foto: Tanjug video

LUČANI - Nakon sanacije štete koju su poplave izazvale na putnoj infrastrukturi, u dragačevskom kraju na red je došla i borba sa insektima i glodarima, čijem razmnožavanju je pogodovalo zemljište natopljeno vodom, izjavio je danas Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani.

U opštini Lučani, koja je oporavlja od posledica poplava, završeno je zaprašivanje komaraca, a za danas i sutra planiraju se akcije dezinsekcije i deratizacije.

"U danima 15. 16. i 17. juna došlo je do izlivanja kako reke Bjelice, tako i njenih pritoka bezmalo na celom području naše opštine Lučani. Sva naseljena mesta su imala problem sa izlivanjem, imali su problema kako na putnoj infrastrukturi, tako i na domaćinstvima, privrednim društvima i poljoprivrednom zemljištu", izjavio je za Vučićević za Tanjug.

Ukazao je da se, nakon velikih voda posle kojih nastanu bare, stvaraju legla komaraca i drugih glodara, pa je normalno da se mora izvršiti dezinsekcija i deratizacija.

Prema njegovim rečima, juče je izvršeno uništavanje komaraca na području naseljenih mesta Lučani, Guča, Dljin, Đerać, Lisice, Puhovo, Turica, Krstac i Guča.

"Danas u popodnevnim satima biće izvršena deratizacija uništavanje glodara i drugih živuljki koje se pojavljuju nakon velikih voda. Ta deratizacija se vrši svake godine, a sada se mora izvršiti i zbog obilnih kiša i voda koje su zadesile naši opštinu. Deratizacija se vrši u naseljenim mestima Lučani, Puhovo, Guča tamo gde ima sistem kanalizacije da se na taj način izvrši uništavanje tih glodara", rekao je Vučićević.

Dodao je da je nakon velikih poplava koje su zadesile dragačevski kraj prvo obavljeno pranje ulica i dvorišta kuća koje su bile poplavljene. Taj posao uradilo je Javno komunalno preduzeće "Lučani".