27. jun 2023 15:25

Zagorka Dolovac potpisala Dodatni protokol o saradnji sa tužilaštvom Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zagorka Dolovac potpisala Dodatni protokol o saradnji sa tužilaštvom Mađarske

Foto: Shutterstock.com/Merla, ilustracija

BUDIMPEŠTA - Vrhovni javni tužilac, Zagorka Dolovac, boravi u radnoj poseti Mađarskoj, na poziv Generalnog tužioca Mađarske dr Petera Polta.

Tokom današnjeg sastanka generalni tužioci dve zemlje su potpisali Dodatni protokol na postojeći Memorandum o saradnji, koji se dugogodišnje uspešno primenjuje.

Dodatnim protokolom se fokusirano unapređuje saradnja vrhovnih tužilaštava Srbije i Mađarske u borbi protiv prekograničnog kriminala, a naročito nedozvoljenog prelaza državne granice, krijumčarenja ljudi, napada na službena lica, kao i sa njima povezanih krivičnih dela, navedeno je u saopštenju VJT.

Zagorka Dolovac i dr Peter Polt su konstatovali da je saradnja Vrhovnog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Mađarske na odličnom nivou, koja je kao jedan od rezultata dala uočavanje potrebe za tešnjom tužilačkom saradnjom u pograničnim područjima.

Na osnovu te potrebe Generalni tužioci su potpisali Dodatni protokol sporazuma kojim su trenutno uspostavljeni kanali direktne tužilačke komunikacije kao i unapređeni oblici operativne koordinacije između javnotužilačkih kontakt tačaka u Vrhovnom javnom tužilaštvu Srbije, Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kao i viših i osnovnih javnih tužilaštava u Subotici i Somboru, sa svojim partnerskim javnotužilačkim kontakt tačkama u Generalnom tužilaštvu Mađarske i tužilaštvima iz mađarskih pograničnih područja.

Ovakav vid direktne saradnje, koji je omogućen evropskim pravilima o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima, usmeren je ka brzom i delotvornom ojačanju veće bezbednosti stanovništva obe zemlje, kao i efikasnijoj borbi protiv transnacionalnog kriminala u regionu i Evropi.

U okviru ove posete, održan je i sastanak sa predstavnicima mađarskih okružnih tužilaštava u Segedinu, kao i poseta Komandnom centru na mađarsko-srpskoj granici.