27. jun 2023 16:51

Dodeljene Boračke spomenice majci stradale braće Milić na Kosovu i Metohiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene Boračke spomenice majci stradale braće Milić na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug video

KRALJEVO - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelili su prve Boračke spomenice za poginule borce, braću blizance Srđana i Bobana Milića, koji su poginuli tokom NATO agresije u aprilu 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Ministri su prve boračke spomenice uručili majci nastradalih mladića, Nadi Milić, a dodeli je prisustvovao i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

 

"Rod nalaže, a i srce kaže da čestitam ministru Selakoviću, Vladi i predsedniku Republike na odlučnosti da nastavimo negovanje tradicije i kulturu sećanja i da naša otadžbina Srbija ponovo ima da se na neki način odužimo i zahvalimo svim junacima stradalnicima, herojima koji su ratovali za sve nas i to od 1991-1999. godine", rekao je Vučević.

Prema rečima Vučevića, priča o porodici Milić i jačina gospođe Nade Milić je nešto što svako u Srbiju treba da čuje jer je to priča o Srbiji, njenoj deci i unucima.

"Verujem da ćemo svima onima prema kojima smo ogrešili, zaboravili, koje nismo spomenuli kada je trebalo da ih spomenemo uručiti najmanje što otadžbina može da uradi i podsetiti i pozvati sve da čuvamo našu državu, a ne da je rušimo, da je branimo pameću, obrazovanjem, ali i snagom kada je potrebno", rekao je Vučević.

Ministar odbrane čestitao je svim junacima u svim borbama i bitkama za otadžbinu i rekao da su sve bitke i borbe bile oslobodilačke.

"Današnjim događajem u Kraljevu i uručivanjem Boračkih spomenica Nadi Milić, majci Bobana i Srđana junaka sa Kosova i Metohije koji su stradali 1999. godine i Gorana koji je od tuge za braćom preminuo 2000. godine, Vlada Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je uz ozbiljnu i nesebičnu podršku i pomoć Ministarstva odbrane i potpredsednika Vlade Miloša Vučevića krenulo u jedan veoma važan zadatak, a to je dodela Boračkih spomenica", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, marta 2023. godine doneta je Uredba kojom je ustanovljena Boračka spomenica, a neposredno nakon toga je u Zavodu za izradu novčanica krenulo kovanje prvih spomenica.

"Ovaj današnji događaj samo je početak niza događaja u celoj Srbiji gde ćemo organizovati svečane akademije našim borcima, ratnim vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca i uručiti ovo zasluženo priznanje", istakao je Selaković.

Dodao je da je to samo jedna od stvari koju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čini kada je reč o boračko-invalidskoj zaštiti.

"Koristim ovu priliku da danas iz Kraljeva, grada koji je 1999. godine primio najveći broj naših izgnanika sa KiM, grada koji je iste te godine imao odziv na mobilizaciju od 115 odsto, uputim poruku borcima širom cele Srbije da utvrde svoj status, da odu u svoje gradove i opštine i u lokalnim samoupravama popune obrasce te da regulišu svoj status borca kako bi mogli da ostvare i boračka prava, a jedno od njih svakako jeste i Boračka spomenica", rekao je Selaković.

Ministar Selaković je istakao da se u narednom periodu neće samo dodeljivati spomenice, već se raditi na obezbeđivanju niza prava i pogodnosti za sve one koji su nosioci spomenice i boračke legitimacije u saradnji sa gradovima, opštinama, javnim preduzećima i drugim kompanijama.

"Jako sam uzbuđena i srećna što se nalazim na ovom mestu, ali istovremeno i tužna što moj suprug nije danas ovde da primi odlikovanje umesto mene, jer je zaslužio. Uvek je govorio da se piše, da se ne zaborave ta deca, ne samo moji sinovi, nego i druga deca", rekla je majka nastradalih nakon uručivanja Boračke spomenice.

Dodala je i da je došlo vreme da se isprave greške i zahvalila se svima koji su učestvovali u tome da se sve ovo ne zaboravi.