28. jun 2023 20:48

Vučić: Ova obilaznica nas bukvalno spasava, znači više saobraćaja, predložiću da se zove po Milutinu Mrkonjiću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Ova obilaznica nas bukvalno spasava, znači više saobraćaja, predložiću da se zove po Milutinu Mrkonjiću

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da imamo veliko takmičenje u prihvatanju saobraćaja iz evropskih zemalja i da će Srbija, dok Bugarska i Rumunija ne izgrade most na Dunavu, moći da bude atraktivna za sve što ide ka Turskoj.

 

"Ova obilaznica nas spasava bukvalno. Ona je spas, život nam znači jer ćemo prihvatati još više saobraćaja, čime će mnogo više novca biti u kasi za izgradnju puteva", rekao je on. Prema njegovim rečima, izgubili smo 25 godina za izgradnju obilaznica, 35 godina za 65 odsto obilaznica.

Predložiću da se obilaznica zove po Milutinu Mrkonjuću

Predsednik Srbije izjavio je večeras da će predložiti da se obilaznica oko Beograda nazove po Milutinu Mrkonjiću koji je godine posvetio njenoj izgradnji.

"Važno mi je da kažem, moj će predlog biti, ne znam da li će biti pihvaćen da nova obilazica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću koij se najduže čini mi se od 1991, kada smo krenuli u radove, bavio obilaznicom", rekao je predsednik Srbije na otvaranju saobraćajnice.

"Nije važno što smo mi uradili više kilometara, teži posao i više platili, nego ranije, on je živeo u težim vremenima i uslovima i to moramo da pošutjemo i dao je više energije nego neki koji su živeli u srećnim vremenima", rekao je Vučić na svečanoj ceremoniji otvaranja obilaznice koja će sutra u 9.00 biti puštena u saobraćaj. 

Sutra od 9 sati za saobraćaj se otvara obliaznica do Bubanj Potoka

Predsednik Vučić izjavio je da će deo obilaznice oko Beograda, od tunela Straževica do Bubanj Potoka, biti otvoren za saobraćaj sutra od devet časova ujutru.

''Ljudi će moći da vide celu trasu, to je veličanstveno, prošao sam i helikopterom da to vidim, divno izgleda'', rekao je Vučić.

Govoreći o daljim potezima vezanim za izgradnju obilaznice, on je rekao da je na redu eksproprijacija zemljišta. 

Prvi put smo prestali da kukamo nad svojom sudbinom i počeli da jačamo Srbiju

Vučić je izjavio, na otvaranju poslednje deonice obilaznice oko Beograda od Straževice do Pančeva na praznik Vidovdan, da smo prvi put prestali da kukamo i naričemo nad svojom sudbinom i počeli da stvaramo i jačamo Srbiju.

"Danas je Vidovdan, praznik nad praznicima, dan koji je prerastao u mit, mit koji je postao život, koji smo poklonili istoriji, koju toliko puta nismo shvatili, sećanje nam je svakako najveća, ali ne jedina, obaveza. I nije reč samo o korenima koji nas vezuju za sve ono što smo nekada bili i ne samo bici koja je izbrisala jednu i stvorila novu i drugačiju istoriju, niti u ratovima koje smo pobedili i u njima izgubili sebe", rekao je Vučić.

"Važna je naša sposobnost da vidimo razliku, mogućnosti i priliku, Srbja neće niti može da pobegne od svoje istorije i grešaka, cena koju smo plaćali od Kosova do Haga ne može da bude veća, ali istovremeno baš danas nema naroda koji ima toliko razloga za ponos, kao što mi i građani Srbije i Srbi kao narod imamo. Možda zato što smo možda prvi put u istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom, kukamo i plačemo i počeli da stvaramo bez izgovora i traženja opravadnja u drugima, okrenuti sebi i svesni toga šta nam je u rukama, dižemo Srbiju, gradimo je i jačamo i čuvamo i to ne nekome u inat već što znamo da nazad ne postoji ništa osim tuge i bola, napred je najbolji lek za Srbiju", istakao je Vučić. 

Danas se vidi koliko je Srbija u stanju da gradi i završava poslove

Aleksandar Vučić naglasio je da se danas na Vidovdan kada se sve vidi, i na primeru obilaznice oko Beograda vidi koliko je Srbija u stanju da gradi puteve i završava poslove iz prošlosti, davno započete i obustavljene, kao i to koliko se zemlja voli.

Predsednik je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji obilaznice i naglasio da nas još mnogo toga čeka u najlepšoj Srbiji. "U našim rukama je zemlja koja je naša jedina šansa", rekao je Vučić na svečanosti otvaranja dela obilaznice oko Beograda.

Predsednik je naveo da su građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom. Umesto toga, kako je dodao, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. 

Kurti nije tako hrabar kada je u mom društvu

Predsednik Srbije izjavio je da su tzv. kosovski policajci automobil u kome je bio njegov sin tri puta zaustavljali i pretresali, i dodao da im je to posao.

"Čestitam Aljbinu Kurtiju na hrabrosti. Kurti nije tako hrabar kada je u mom društvu, ali jeste kada pošalje neke druge da se iživljavaju na tuđoj deci. Samo nek nastavi. Predaja nije opcija, za to bi se neki uplašili", rekao je Vučić.

On je dodao da će jednog dana napisati knjigu, da dobro pamti sve stvari, posebno one koje se tiču KiM. "Biće ljudima zanimljivo", rekao je on i dodao da je parola "predaja nije opcija" za ceo život.

Molimo predsednika Si Đinpinga da poseti Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić je na otvaranju poslednje deonice obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka, poručio predsedniku Kine, Si Đinpingu, da ga on i narod Srbije mole i čekaju da dođe u posetu.

"Podsetite Sija da ga i dalje čekam i da neću da sačekam kraj mandata, a da on ne dođe ponovo u Srbiju", rekao je Vučić na svečanosti kojoj su prisustvovatli ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici kineske kompanije koja je učesvovala u izgradnji Obilaznice.

On je zamolio da mu još jednom prenesu poziv da poseti Srbiju, da ga, kako je rekao, "moli mali predsednik iz one male zemlje" da dođe i da mu građani ukažu poštovanje. "Mi bismo to znali da cenimo i poštujemo", poručio je Vučić.