30. jun 2023 07:32

Ministar Selaković predvodio ceremoniju obeležavanja 110. godišnjice Bregalničke bitke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković predvodio ceremoniju obeležavanja 110. godišnjice Bregalničke bitke

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

ŠTIP - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja 110. godišnjice Bregalničke bitke u na brdu Kalenica u Štipu, u Severnoj Makedoniji.

Selaković je tom prilikom izjavio da je molba, uz zahvalnost prema Opštini Štip što je omogućila da se danas tamo organizuje proslava i komemoracija, da se u vremenu koje dolazi, zajedno kroz razgovore između dve Vlade, između dva Ministarstva, uredi i oblast očuvanja i održavanja vojnih i ratnih memorijala na teritoriji dve bratske države, ističe se u saopštenju tog ministarstva.

Ministar Selaković je por da treba slediti  primer Srpske i Makedonske crkve, koje su se dogovorile posle mnogo decenija, i izrazio zadovoljstvo što svi zajedno u Štipu odaju počast precima.

“Da se dogovorimo i oko toga. Da se dogovorimo i o dolasku na Zbrnjak, Kajmakčalan, i u Bitolj, Udovo i Ramne, i ovde Kalenicu, a da se dogovorimo i oko dolaska u Sveti Prohorpčinjski za Ilinden, za koji znamo koliko je vama važan draga braćo i sestre Makedonci i da vas u tome potpuno razumemo“, istakao je Selaković.

Ministar  je naglasio da i danas nakon 110. godina od legendarne Bregalničke bitke ostaje jedna pouka, podsećajući na Prvi balkanski rat, kada su se prvi put u modernoj istoriji, balkanski narodi dogovorili mimo velikih sila, i tada uspeli, kako je rekao, da isteraju petstogodišnjeg zavojevača koji je tlačio na našim prostorima. Selaković je podsetio i da je izbio Drugi balkanski rat kad su se po prvi put umešale velike sile.

Neka ta dva rata budu najbolja i najjača pouka i poruka svima nama koji delimo ovaj prelepi životni prostor jugoistoka Evrope našeg Balkanskog poluostrva, podvukao je Selaković i dodao da je uvek bolje da se dogovaramo jedni sa drugima, jer jedni sa drugima ostajemo ovde da živimo, a veliki da se bave svojim kućama i svojim dvorištima, jer oni nikada ovde živeti neće.

Govoreći o ratnim vojnim memorijalimana na teritoriji Severne Makedonije, ministar je rekao da se nažalost, danas mogu videti samo njihovi ostaci. On je izjavio da su oni negde potpuno uništeni, kao što je situacija sa Štipom, ne samo na brdu Kalenica, već i na lokaciji Senja, na lokaciji gradskog groblja, odnosno u Štipu su nekada bile tri kapele, a danas više ne postoji nijedna.

Ministar je podsetio da je u martu, tokom zvanične posete Skoplju sa nadležnim ministarkama iz dva ministarstva Vlade Severne Makedonije, razgovarao o nužnosti otpočinjanja razgovora između dve Vlade, a u cilju postizanja sporazuma o očuvanju, održavanju i rekonstrukciji naših vojnih memorijala, koji od Zebrnjaka do Kajmakčalana se broji desetinama na teritoriji Republike Severne Makedonije. 

On je najavio da će sa makedonskom Vladom biti pokrenuti razgovori u vezi obeležavanja važnih godišnjica, među kojima je  i  obeležavanje Ilindena u manastiru Svetoga Prohora Pčinjskog, za koji je zainteresovana makedonska Vlada. Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana da godišnjice pobeda naše vojske i velika stradanja naših mladića, srpske mladosti s početka prošlog veka na teritoriji Severne Makedonije obeležava na dostojan i dostojanstven način.

On je dodao da je uveren da će sledeći primer odličnih političkih odnosa između dve države, odličnih ozdravljenih odnosa između naše dve crkve, doći na red i ovo pitanje, jer bi valjalo rešiti ga u ruhu dobro susedskih odnosa, bratskih odnosa dva naroda, međusobnog poštovanja i razumevanja.

Ministar je prisustvovao je pomenu stradalim srpskim junacima u Balkanskim ratovima u Donjem Karaslaru, opština Veles i tom prilikom istakao da na tom mestu počiva najveći broj srpskih ratnika iz ratova 1912-1918. godine, kada je prema njegovim rečima poginulo gotovo 10 hiljada vojnika.

Selaković najavio da će na jesen, nizom manifestacija i Svečanom akademijom u Beogradu, na dostojanstven i velelepan način biti obeležena 110. godišnjica Bregalničke bitke, kada je poginulo šest hiljada srspkih vojnika, dodaje se u saopštenju.