5. jul 2023 15:01

Poslanici završili raspravu o Bratislavu Gašiću u Skupštini Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poslanici završili raspravu o Bratislavu Gašiću u Skupštini Srbije

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su rasrpavu o predlogu za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, glasanje u 17.00 časova.

U Skupštini Srbije danas je nastavljena rasprava o predlogu dela opozicije za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, a poslanici vladajuće većine rekli su da od opozicije nisu čili nijedan konkretan agrument zbog čega ministar treba da bude smenjen i da je njihov jedini cilj da dođu do vlasti bez izbora.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov upitao je opoziciju ako je sve onako kako tvrde zašto kažu da su izbori izdaja i neće da idu na njih i pozvao ih da se više ne kriju iza građana.

"Šta je problem da izađete i da pobedite. Budući da nećete izbore da li to znači da ste za revoluciju", upitao je Jovanov i naveo šta znači definicija revolucije.

On je upitao i kada će deo opozicije prihvatiti da većina ljudi ne misli kao oni, i da ih je pet i po miliona.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izrazio žaljenje zbog tragedija i da se kao roditelj osećao loše i smatrao da treba da ode na prvi protest protiv nasilja, ali da je nakon prvog protesta bilo jasno da je jedini motiv protesta rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je zamolio članove SNS-a da ne odgovaraju na provokacije od strane dela opozicije i dodao da oni traže gašenje rijaliti programa zato što se bore za konkurenciju i žele da dobiju frekvenciju.

Đukanović je upozorio na ozbiljne probleme sa KiM.

"Nama na Balkanu pripremaju ratni sukob. Nailaze nam užasne stvari, i ne možemo da pričamo o trivijalnim stvarima", rekao je Đukanović.

Poslanik Srpske napredne stranke, Marjan Rističević, rekao je da neće glasati za smenu ministra MUP-a Bratislava Gašića, a opoziciju podsetio na to da policija nije primenila nikakve mere koje bi se primenila u bilo kojoj evropskoj državi kada se blokiraju saoraćajnice i auto-put i time ograničava sloboda kretanja svim građanima.

Vladimir Đukić (SPS) dodao je da dve tragedije koje su se dogodile u maju nemaju veze sa trenutnim protestima i da građani to znaju, kao i da nije cilj smene Gašića, već destabilizacija vlasti i pozvao sve poslanike da pokažu poštovanje i da sledeće nedelje daju krv.

Aleksandar Marković iz SNS-a ocenio je da opozocija potvrdila da je zloupotrebila tragediju za lične interese kako bi se dočepala vlasti i da nista konkretno nisu čuli za 50 dana, kao nijedan razlog zašto bi Gašić trebalo da podnese ostavku, "osim paušalnih izjava i prepucavanja da ga diskredituju".

Predstavnici dela opozicije su ponovili zahteve za smenu ministra Gašića, kao i druge zahteve sa protesta "Srbija poritv nasilja", a Nebojša Zelenović iz Moramo zajedno rekao je predstavnicima vlasti da ispune zahteve pa da se nastavi o ostalim temama, kao i da izbori nisu potrebni.

Sednica je tokom prepodneva bila prekinuta, jer su poslanici dela opozicije negodovali zbog prisustva ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, vikali i ustali sa svojih mesta navodeći da neće da nastave rad dok “je tu onaj ko prebraja decu”.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić prekinuo je prethodno sednicu i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije pošto su prethodno poslanici dela opozicije

Posle konsultacija sednica je nastavljena, bez prisustva Martinovića, a vodila ju je potpredsednica Elvira Kovač.

Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma tražio je da se Martinović izvini jer je uvredio, kako je rekao, bračne parove koji žele da imaju decu, a iz raznih razloga to ne mogu.