5. jul 2023 16:35

Kristofer Hil prisustvovao svečanom polaganju kamena temeljca za novi vrtić u Valjevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kristofer Hil prisustvovao svečanom polaganju kamena temeljca za novi vrtić u Valjevu

Foto: Tanjug video

VALJEVO - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, prisustvovao je danas svečanom polaganju kamena temeljca za novi vrtić "Bambi" u Valjevu, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, istakao je da su SAD prepoznale koliko je tom gradu bitno da se reši problem smeštaja dece u vrtićima.

"Više od milion dolara za valjevsku decu je, osim materijalne podrške, gest prijateljstva vredan naše pažnje i zahvalnosti", rekao je Gojković i dodao da se raduje što se dobri odnosi koje grad Valjevo ima sa institucijama SAD neguju i unapređuju.

 

"Nakon vredne donacije od pre tri godine, kada je Ambasada SAD Valjevskoj bolnici donirala sanitetsko vozilo i aparat za ultrazvuk i nakon ulaganja u energetsku efikasnost od pre samo nekoliko meseci, sada smo saradnju podigli na još viši nivo", istakao je Gojković.

Dodao je i da je ponosan na činjenicu da je aktuelna gradska vlast na pragu rešenja dugogodišnjeg problema smeštaja dece u valjevskim obdaništima.

"Broj od 561 neupisanog deteta u odnosu na veličinu grada Valjeva je ogroman broj i ovo je zaista i socijalni i ekonomski problem jer roditelji nisu u mogućnosti da se zaposle i da zarađuju, zato mi je drago što ćemo ovaj problem već na jesen rešiti otvaranjem dva vrtića prenamenom stare OŠ Milovan Glišić, a listu čekanja potpuno eliminisati kada bude gotovo novih 11 prostorija dogradnjom vrtića "Bambi"", zaključuje Gojković.

Ambasador Hil je istakao da ne postoji važniji nivo obrazovanja nego što je predškolski jer, prema njegovim rečima, to je nešto gde sve počinje.

"Ovaj projekat predstavlja i podršku vojnih predstavnika SAD, odnosno Evropske komande u Zapadnoj Evropi koji su našli načina i izdvojili sredstva da ovu pomoć omoguće", rekao je Hil.

Dodao je i da ne postoji veće zadovoljstvo i nešto što je važnije od saradnje i dobre komunikacije ambasade sa građanima Srbije, te je prema rečima Hila, izgradnja vrtića dobar primer toga.

"Smatram da je ovo veoma važan projekat, ne samo jer pomaže roditeljima dece koja će tu dolaziti, već jer SAD mogu da pokažu da zaista žele da budu bliske sa srpskim narodom", istakao je Hil.

Dodao je i da je važno naglasiti da se ovakvi projekti rade, ne zato što je neko drugi izabrao da se rade, već zato što su građani Valjeva pokazali da im je ovakav projekat najpotrebniji.