9. jul 2023 18:46

Nebojša Lazarević: Milatovićeva poseta značiće novi početak u odnosima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Lazarević: Milatovićeva poseta značiće novi početak u odnosima

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Osnivač Centra za evropske politike Nebojša Lazarević rekao je danas da od posete predsednika Crne Gore Jakova Milatovića Srbiji treba očekivati novi početak i relaksaciju u odnosima dve zemlje kao i bolji položaj Srba u Crnoj Gori, a ocenjuje da ima i simbolike u tome što posle Brisela Milatović prvo posećuje Beograd.

On je za Tanjug ocenio i da će razgovor dvojice predsednika biti srdačan i da niko neće insistirati na razlikama.

"Treba očekivati jedan divan ponovni početak", rekao je Lazarević.

Na pitanje da li posetu jednog crnogorskog predsednika posle više godina vidi kao prvi korak ka normalizaciji odnosa između dve zemlje, Lazarević je rekao da misli da je normalizacija odnosa između Srbije i Crne Gore počela odlaskom Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista Crne Gore, jer su oni, kako je ocenio, proizvodili bespotrebne sukobe.

"Ima simbolike u tome što je Milatović prvo posetio Brisel, a onda prvi grad u regionu koji će posetiti je Beograd. To znači da su otvoreni za saradnja sa Beogradom na početku, ali samo uz proces evropske integracije", rekao je Lazerević i ocenio da Crna Gora vidi Srbiju kao starijeg partnera u procesu evropske integracije, a da će Srbija i Crna Gora možda moći zajedno i tehnički da pregovaraju.

Podsetio je da su dve zemlje ranije lepo razmenjivale podatke, inicijative i pomogale jedna drugoj u pregovorima i dodao da to može i sada da se nastavi čak i malo formalnije.

"Možda to neće biti formalni predlog, ali hoću da kažem da i Brisel ne vidi sigurno naredno proširenje i pronalazak rešenja nekih komplikovanih pravno- tehničkih aranžmana koji slede uz proširenje za 600.000 stanovnika i jednu malu državu, to moraju biti makar Srbija i Crna Gora, ako ne i Severna Makedonija. Dakle i Crnoj Gori se isplati da i Srbija požuri u tom procesu ka EU", objasnio je on.

Što se tiče drugih pitanja, kao što je pitanje ambasadora, Lazarević očekuje da će i to biti rešeno.

"Mogao sam da načujem da se već rešilo i da će biti objavljeno možda sada, možda kada se formalno formira crnogorska vlada. Što se tiče drugih problema bili su više izraz isfrustriranog i izmišljenog sukoba", ocenio je Lazarević.

Crna Gora je priznala nezavisnost tzv. Kosova, a Lazarević smatra da neće biti velikih političkih zaokreta u tom pogledu.

"Ako neko očekuje otpriznavanje Kosova ili menjanje stava prema NATO to treba da zaboravimo, ali svakako treba da očekujemo relaksaciju odnosa i te kako ne samo prema Srbiji, već i prema Srbima u Crnoj Gori koji su na neki način bili isključeni iz države do sada i sa punim pravom njihovu ponovnu reintegraciju", dodao je on.

Kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, Lazarević je rekao da od nove vlade zavisi da li će se Crna Gora priključiti, jer to je dobra inicijativa u kojoj niko ne gubi.

U ekonomskoj sferi Srbija i Crna Gora, kako objašnjava Lazarević, nisu imali većih problema.

"Srbija je Crnoj Gori najvažniji trgovinski partner, oni nama jedan od značajnih, jedan od šest najznačajnijih i tu ne vidim nekih problema to će se prirodno nastaviti", dodao je on.

U pogledu infrastrukture, kako navodi Lazarević, Crna Gora se mnogo zadužila i uložila u izgradnju auto-puteva, tako da se njima isplati da i Srbija ubrzano gradi makar deo puta kod Zlatibora.

"Ima tu i drugih mogućnosti za rad i mislim da će se te teme otvoriti, ali ne mislim da je to posao predsednika da ih otvori, to je na vladi i novim ministrima da konkretizuju i očekujem da podrže predsednika Milatovića", dodao je on.

Na pitanje kako ocenjuje početak mandata novog crnogorskog predsednika Lazarević je rekao da je MiIatović pošten čovek, koji vodi računa o tome šta govori.

"Mislim da će u žiži biti samo na početku svog mandata dok se ne formira vlada Crne Gore i da će se on i te kako držati zakona i Ustava", ocenio je Lazarević.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović stigao je danas u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji.

Kako je najavljeno, Milatović će se sutra, uz ceremonijalni doček ispred Palate Srbija, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.