10. jul 2023 15:39

Nevena Đurić: Očekujemo podršku britanskih kolega za deeskalaciju situacije na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nevena Đurić: Očekujemo podršku britanskih kolega za deeskalaciju situacije na KiM

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta te zemlje, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a predsednica PGP Nevena Đurić je istakla da očekuje podršku britanskih kolega za deeskalaciju situacije na KiM, saopštila je pres služba Narodne Skupštine.

Đurić je istakla da se nada da su disonantni tonovi koji su mogli nedavno da se čuju iz britanskog parlamenta, samo usamljeni slučajevi.

"Dezinformacije nisu poželjne u našim bilateralnim odnosima i vaša poseta je prilika da se upoznate sa pravim stanjem na Kosovu i Metohiji. Srbija je opredeljena za mir i stabilnost, kao i za održivost te stabilnosti", poručila je Đurić.

Šefica delegacije Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Džeki Dojl-Prajs, koja je ujedno i predsednica PGP sa Srbijom u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, istakla je da stavovi koji su se mogli čuti od pojedinih britanskih poslanika nisu zvanični stavovi njihovog Parlamenta i Vlade, a složila se i da postojeće odnose treba dalje razvijati i unapređivati.

Đurić je na početku sastanka izrazila zahvalnost Vestministerskoj fondaciji na podršci u organizovanju susreta sa poslanicima Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na dugogodišnjoj saradnji koju ima sa Narodnom skupštinom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je podsetila da su Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo prošle godine obeležili 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i izrazila očekivanje da će se u narednom periodu dodatno unaprediti sveukupna saradnja dveju država, posebno imajući u vidu da je Ujedinjeno Kraljevstvo treći partner Srbiji u ekonomskoj razmeni, kao i važan partner u jednom od najvećih infrastrukturnih projekata, kakav je izgradnja Moravskog koridora.

U razgovoru su učestvovali članovi delegacije Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Metju Oford, Vejn Dejvid, Tan Desi i lord Kristofer Džon Renard, kao i članovi PGP sa Ujedinjenim Kraljevstvom Natan Albahari, Igor Bečić, Milimir Vujadinović, Radomir Lazović, Milan Radin, Jelena Jerinić, Đorđe Stanković, Nikola Nešić, Dušan Marić, Đorđe Todorović, Bojan Torbica i Đorđe Miketić.