14. jul 2023 16:38

Dačić: Ukoliko dođe do sednice Saveta bezbednosti UN učestvovaće predsednik Vučić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Ukoliko dođe do sednice Saveta bezbednosti UN učestvovaće predsednik Vučić

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Srbija planira da pokrene inicijativu i uputi zahtev za održavanje sednice SB UN na kojoj bi upozorila međunarodnu zajednicu sa stanjem na KiM, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da će, ukoliko do te sednice dođe, na njoj učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To je tema koja jeste u ovom trenutku najaktuelnija, jer se na KiM prakitčno dešava teror nad našim narodom. Prištinske vlasti ne poštuju nikakve rezolucije, ni 12 44 SB UN, ni Brisleski sporazum, ne poštuju ni planove za deeskalaciju koje donose posrednici”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

 

Kako je dodao, Priština svojim jednostranim akcijama dodatno komplikuje situaciju na KiM.

Nemam informacije da se neko obratio povodom Nikitina

Dačić je rekao da nema informacije da se holanska ambasada ili neka druga država obratila Ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa slučajem Petra Nikitina.

"Ja nemam takvih informacija, barem nisam dobio takve informacije. Želim da podsetim da to nema nikakve veze sa Ministarstvom spoljnih poslova, a sa druge strane, nadležni državni organi koji se bave pitanjima bezbednosti imaju na to pravo i to bez obrazloženja, tako da je to više pitanje za druge institucije u našoj državi, a nama se tim povodom nijedna druga strana država nije obratila", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mediji su juče preneli da je ruski aktivista Petar Nikitin, jedan od osnivača Ruskog demokratskog društva, zadržan na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" kada je pokušao da uđe u Srbiju, gde, kako su naveli, živi duži niz godina. 

U narednih nekoliko dana i nedelja postavićemo ambasadore

Ministar spoljnih poslova izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana i nedelja postaviti ambasadore u sva diplomatsko-konzularna predstavništva koja su slobodna, uključujući i Venecuelu.

Dačić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Venecuele, rekao da će Srbija imati brzo i kadrovsko rešenje i formalni čin otvaranja ambasade u Karakasu.

 

"Doneli smo odluku o otvaranju naše ambasade u Venecueli koja već desetak godina ima ambasadu u Srbiji. Stalno smo odlagali tu odluku, a u proteklih nekokliko godina smo doneli političku odluku o otvaranju ambasade. Ostaje nam da imenujemo ambsadora", rekao je Dačić.