20. decembar 2022 12:38

KiM: Zbog straha od policije mnogi korisnici ne dolaze u narodne kuhinje

Izvor: TANJUG

podeli vest

KiM: Zbog straha od policije mnogi korisnici ne dolaze u narodne kuhinje

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

KOSOVSKA MITROVICA - Zbog velikog broja policijaca na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice smanjen je broj korisnika narodne kuhinje u ovom delu grada koji moraju da prođu kroz Bošnjačku mahalu da bi stigli do kuhinje i preuzeli obrok.

Direktorka Centra za socijalni rad Sonja Obradović rekla je za Kosovo onlajn da je poslednjih dana broj korisnika koji dolaze po hranu smanjen, jer su ljudi uplašeni prisustvom policije na ulicama.

"Dnevno distribuiramo oko 50 obroka za tridesetak najugroženijih porodica. Oni se plaše da dođu pa im naši radnici odnose hranu na kućne adrese", rekla je Obradović.

Hranu za korisnike priprema Studentski centar, a narodna kuhinja se finansira iz budžeta Privremenog organa, zahvaljujući kome radi uprkos teškim uslovima.

Vladan Jovanović koji radi u Centru za socijalni rad istakao je da eskalacija nasilja i povećan broj policajaca stvaraju tenzije među stanovnicima Severne Mitrovice.

"Sam naš dolazak na posao se od jednog lepog osećaja pretvorio u horor film. Sva ova eskalacija nasilja i povećan broj policajaca iz Južne Mitrovice stvara tenzije među građanima, a tako i nama zaposlenima, jer se bavimo poslom, ali ne kao servis građana već se sada bavimo maltene humanitarnom radom", rekao je on.

Dodao je da ova narodna kuhinja pokriva teritorije šest opština, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Istok, Orahovac, Peć i Klinu.

I korisnici su istakli da se plaše pa je jedna od njih Snežana Kostić navela da ne razume čemu veliki broj policajaca na ulicama Severne Mitrovice i da ona samo želi mir.

"Na putu do narodne kuhinje prolazim pored velikog broja policajaca i osećam strah. Nemam slobodu da dođem do kuhinje", rekla je ona.

Kuvar Zoran Živković koji deli obroke korisnicima socijalne pomoći je istakao da ne pamti ovakvu situaciju.

"Već 18 godina radim ovaj posao, ali ovakvu situaciju ne pamtim. Ovo sada je najteže za korisnike i mnogi od njih zbog straha i ne dolaze po svoje obroke", rekao je Živković.