20. decembar 2022 13:02

Tanja Fajon: Za dalju saradnju Beograda i Prištine ključno poštovanje Briselskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanja Fajon: Za dalju saradnju Beograda i Prištine ključno poštovanje Briselskog sporazuma

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Slovenije i ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon izjavila je danas, posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine najvažnija kako bi se obezbedio što bolji život građana.

 

Dačić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao Fajon sa problemima na Kosovu i Metohiji, podsetivši da je Briselski sporazum potpisan pre devet godina i da je jasno da premijer privremenih prištinskih Aljbin Kurti ne želi da ga sprovodi.

“Ispada kao da Priština nije ni bila deo pregovaračkog procesa, a to izaziva čitav lanac problema. Svi koji se bave ovim pitanje se bave interventnim gašenjem incidentnih situacija”, rekao je Dačić i podvukao da je Srbija opredeljena za mir i doslovno ispunjavanje svih obaveza od rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

Fajon je istakla da Slovenija želi da Srbija što pre pristupi EU, a pohvalila je našu zemlju, jer je, kako je istakla, napravila pozitivne korake po pitanju usklađivanja vizne politike sa politikom EU.

 

Takođe, navela je da želi da Srbija napreduje u usklađivanju spoljne politike sa EU, međutim, kako je dodala, Srbija je suverena država i odlučiće sama o tome.

Dvoje ministara su najavili određivanje termina sednice dve vlade, a ocenili su da postoji i visok stepen ekonosmke saradnje koja, po podacima Srbije, iznosi 1,4 milijarde evra.

“Zahvalni smo Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji po pitanju evropskih integracija, a ponudila je i pomoć u stručnim kadrovima u pojedinim oblastima kada je reč o reformama”, rekao je Dačić.

Fajon je navela da posetu Srbiji, u okviru koje razgovara sa predsednikom Vučićem, Dačićem, Anom Brnabić, želi da iskoristi za jačanje bilateralnih odnosa, ističući da dve zemlje imaju odličnu političku i ekonomsku saradnju.

“Oko 1.500 slovenačkih preduzeća radi u Srbiji koje obezbeđuju 25.000 radnih mesta. Želimo to da pojačamo, da ima više slovenačih firmi u Srbiji i srpskih u Sloveniji”, rekla je Fajon.

Prema njenim podacima, robna razmena između Srbije i Slovenije je porasla na dve milijarde evra.

Dvoje ministara razgovarali su i o pitanju sukcesije, a Fajon je navela da postoje neke razlike u pogledima i mišljenjima, ali postoji volja da se te razlike prevaziđu i da se nastavi sa dobrim odnosima.

Dačić je podsetio da po Ustavu Slovenije Srbi nisu manjina za razliku od Mađara i Italijana već da imaju status etničke zajednice.

“Nije se o tome razgovaralo, jer to podrazumeva promenu Ustava, ali mi želimo da iskoristimo taj segment kao jedan dobar povod za razvoj naših bilateralnih odnosa”, rekao je Dačić.