18. jul 2023 13:49

Dačić: Hvala San Marinu na podršci za Ekspo, uzvratićemo i mi podrškom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Hvala San Marinu na podršci za Ekspo, uzvratićemo i mi podrškom

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je San Marinu na podršci koju je ova zemlja pružila Srbiji prilikom izbora za organizatora manifestacije Ekspo 2027.

Kako je rekao nakon razgovora sa državnim sekretarom za spolјne poslove, međunarodnu ekonomsku saradnju i telekomunikacije Republike San Marino Lukom Bekarijem u Beogradu, Srbija će uzvratiti tako što će obezbediti najbolje moguće uslove za prezentovanje San Marina na toj svetskoj izložbi.

"Mi ćemo već u narednim nedeljama praviti prve korake u smislu institucionalnog obuhvata svih tema kojima treba da se bavimo u susret Ekspu - od logistike do političkih razgovora sa pojedinim zemljama koje žele da budu prisutne i gde želimo da pomognemo da njihovo učešće bude što značajnije, jer su te zemlje pomogle nama", najavio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da su bilateralni odnosi sa San Marinom značajno unapređeni, ali da i dalje postoji veliki prostor za nastavak saradnje.

"Mi nemamo visok nivo robne razmene između Srbije i San Marina, prošle godine bila je oko milion evra. Ali, mislim da ima investicija iz San Marina u Srbiji i oni predlažu da se razgovara o sporazumu o uzajamnoj promociji i zaštiti stranih investicija. Mi podržavamo učešće San Marina u Jadransko-jonskoj inicijativi i gde god možemo zajednički da radimo, mi ćemo tražiti mogućnost saradnje i zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije poručio je kolegi iz San Marina da im Srbija pruža iskrenu ruku prijateljstva, da bi dve zemlje mogle, kako kaže, da se snađu u svetu u kojem duvaju jaki vetrovi, i gde brodovi kao što su naši, moraju da se održe i imaju siguran put do luke.

Bekari je rekao da zahvalan na prilici da poseti Srbiju i da se nada će ovaj dolazak biti samo jedan od mnogih.

"Ova poseta mi omogućava da vidim koliko ima potencijala za saradnju naših zemalja, koje, iako su različite, dele zajedničke izazove, poput bolje integracije i ojačavanja odnosa sa EU. Možemo da razvijamo odnose u ekonomskom, privrednom i kulturnom smislu. Verujem da naše privrede mogu lako da nađu različite forme razvoja i da povećamo privrednu razmenu i investicije", istakao je Bekari.

Prema njegovim rečima, razmena iskustava i ekspertiza u različitim sektorima može da bude izvanredna stvar i način za uvek otvorenu saradnju.

Susret dvojice zvaničnika u Beogradu bio je prilika i da se svečano obeleži 20 godina od uspostavljanja međusobnih diplomatskih odnosa na formalan način.

Dačić je Bekariju poklonio poštansku marku posvećenu tom jubileju i rekao da je San Marino za Srbiju podjednako značajan kao i države sa stotinama miliona stanovnika.