19. jul 2023 17:13

Đedović: U Mazgošu se vrše istraživanja, ali se ugalj ne eksploatiše

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: U Mazgošu se vrše istraživanja, ali se ugalj ne eksploatiše

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas, odgovarajući na pitanje poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute o navodnom otvaranju rudnika u selu Mazgoš, da se tamo ne radi eksploatacija uglja već se samo obavljaju istraživanja.

Đedović je u Skupštini Srbije pojasnila da dobijanje dozvole za istražna prava ne znači automatsko otvaranje rudnika.

“Ukoliko neko smatra da se vrši nelegalna ekspolatacija može da se obrati nadležnim organima koji mogu da ispitaju tako nešto. Što se tice Ministarstva rudarstva postoje relevantne inspekcije, a ukoliko su potrebne dodatne informacije ministarstvo će odgovoriti na sva pitanja”, poručila je Đedović.

Ona je dodala da je kompanija koja je dobila istražno pravo ispunila sve zakonom propisane uslove da vrši istraživanja.

“Selo Mazgoš pripada opštini Dimitrovgrad i na granici je sa Bugarskom. U isto vreme sa druge strane granice na teritoriji Bugarske se vrši više godina i decenija ekspoatacija uglja i to aktivno za razliku od Srbije”, rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, to što se negde vrše istraživanja ne zanči da ta lokacija ima veliki potencijal i da će doći do otvaranja rudnika.

Navela je da se u 10 odsto slučajeva gde se obavljaju geološka istraživanja dođe do otvaranja rudnika i to zbog nemogućnosti utvrđivanja bilansnih rezervi mineralnih sirovina.

“Kad su u pitanju metalična mineralna sirovina, taj procenat je ispod pet odsto, tako da istražna prava ne znače automatsko otvaranje rudnika”, rekla je Đedović i dodala da pre otvaranju rudnika prethodi veliki broj radnji.

Naglasila je da sve kompanije koje vrše ekspoalatciju mineralnih sirovina na teritoriji Srbije moraju se pridržavati zakona i propisanih uslova i mera koje propisuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine.