20. decembar 2022 15:48

Odbor za kulturu i informisanje: Razumljiva odluka REM-a o obustavi rada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor za kulturu i informisanje: Razumljiva odluka REM-a o obustavi rada

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Skupštinski odbor za kulturu i informisanje osudio je danas na sednici sve uvrede, pritiske i pretnje upućene članovima REM-a i u zaključku koji su usvojili članovi izrazio razumevanje za odluku Saveta REM-a o obustavi rada koja traje od 9. decembra.

Zaključak koji je odboru predložio poslanik SNS Nebojša Bakarec dobio je podršku većine članova Odbora, a predlog je imao i predsednik Odbora Siniša Kovačević u kojem je, između ostalog, pozvao REM da prekine obustavu rada i nastavi rad na dodeli dozvole za petu nacionalnu frekvenciju.

U Bakarecovom zaključku, koji je usvojen, piše i da Odbor za kulturu i informisanje smatra da je ozbiljno ugrožen rad REM-a i bezbednost članova saveta i to ucenama, pritiscima i uvredama koje su upućivane.

“Pretnje, pritisci, uvrede i targetiranje su kulminirali 8. decembra kada je na ulazu u zgradu zamenika predsednika saveta REM nacrtan kukaksti krst. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti sa osnovnim demokratskim nalčelima”, piše u zaključku.

Podseća se da je zakonom zabranjeno vršenje pristika na članove REM-a u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji.

Odbor je apelovao na sve političke i medijske činioce da stanu u odbranu nezavisnosti REM-a i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonom.

Sednici Odbora na kojem se govorilo o obustavi rada REM-a prisustvovali su članovi Saveta REM-a na čelu sa predsednicom Oliverom Zekić.

Opozicija je tvrdila da REM nema pravo na štrajk i tražila je razrešenje većine članova REM-a, dok je Zekić poručila da REM ima pravo na štrajk, te da je razlog obustavi rada taj što REM trpi ogromne pritiske.

Zekić je objasnila da REM trpi užasne pritiske od Junajted medija grupe koja, kako je rekla, zahteva da im se dodeli dozvola za petu nacionalnu frekvenciju.

“Rekli smo da nećemo dozvoliti da nas niko pritiska. Imamo pravo na štrajk i po zakonima i po našim pravilnicima”, poručila je Zekić.