20. decembar 2022 16:58

Vladimir Orlić: Spremni smo da radimo na jačanju ekonomske saradnje sa Slovenijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Orlić: Spremni smo da radimo na jačanju ekonomske saradnje sa Slovenijom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Slovenija se ubraja u deset najvećih investitora u Srbiji, a naša trgovinska razmena beleži rekorde, ocenio je danas predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić u razgovoru sa potpredsednicom vlade i ministarkom inostranih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon i izrazio nadu da će dve zemlјe nastaviti rad na unapređenju saradnje.

„Uvek možemo još bolјe i spremni smo da nastavimo jačanje ekonomske saradnje“, poručio je dr Orlić, posebno ističući značaj inicijative „Otvoreni Balkan“ koja predstavlјa podstrek za ekonomski napredak čitavog regiona.

Potvrđeni su dobri bilateralni odnosi između Srbije i Slovenije, kao i unapređenje parlamentarne saradnje, posebno nakon što su, u oba parlamenta, formirane poslaničke grupe prijatelјstva, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Jedna od tema razgovora bila je i aktuelna situacija na KiM koju je Orlić ocenio kao izuzetno tešku.

„Srbi na KiM protestuju mirno, nenasilno i potpuno opravdano i traže da se, posle deset godina, potpisane obaveze realizuju u praksi. Situacija jeste izuzetno teška ali, kao što ste čuli i od evropskih zvaničnika, Beograd se trudi da sačuva mir i stabilnost, dok sa suprotne strane nailazimo isklјučivo na iracionalno ponašanje i gaženje svih sporazuma“, ocenio je Orlić.

Fajon je istakla značaj potpune implementacije do sada postignutih dogovora koji obavezuju obe strane, te pozvala na očuvanje mira i stabilnosti kroz dijalog.

Ministarka je takodje izrazila snažnu opredelјenost Slovenije za dalјi razvoj bilateralnih i ekonomskih odnosa, kao i nastavak podrške Srbiji u procesu evropskih integracija.