22. jul 2023 09:07

Milenko Jovanov: Politički protesti bez političkog sadržaja nemaju mnogo smisla

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milenko Jovanov: Politički protesti bez političkog sadržaja nemaju mnogo smisla

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Milenko Jovanov izjavio je da ne može da razume da najveći broj opozicionih poslanika ni posle godinu dana nije uspeo da savlada zahteve parlamentarnog delovanja i ocenio da politički protesti i političko delovanje bez političkog sadržaja nemaju mnogo smisla.

"Izbori su uvek rešenje, samo opozicija treba da se dogovori oko toga da li ih želi. Jedni kažu da hoće izbore, a drugi da ko traži izbore, radi za predsednika Vučića i SNS. I ko onda da im ugodi i kako? Slično je i sa protestima. Svako ima pravo da organizuje svoje aktivnosti kako želi, samo što je nečasno zloupotrebiti tragedije da bi se osvajala vlast", rekao je on u intervjuu za današnju "Politiku".

Ocenio je da je posle tragedija zbog kojih je celo društvo trebalo da se okupi i ujedini umesto da se deli, trebalo poslati poruke razumevanja i tolerancije, a ne najave progona, fizičkog obračuna, pretnje i uvrede ljudima koji podržavaju SNS.

"To je sve posledica činjenice da oni nikako da shvate da politički protesti i političko delovanja bez političkog sadržaja nemaju mnogo smisla. Zato se to sve pretvara u maltretiranje ljudi, blokade saobraćajnica i slično", naveo je Jovanov.

Odgovarajući na pitanje da li je izvesno povećanje izbornog cenzusa rekao je da će se to tek videti i da je to tema o kojoj se pre svega govori u narodu, te da i on svakodnevno dobija poruke građana da bi želeli da se cenzus podigne, a posebno za koalicije.

"Ima to smisla, jer nije ni pošteno da 10 stranaka zajedno skupi tri odsto glasova. S druge strane, upravo je taj cenzus omogućio Srbiji da vidi svu prostotu, neznanje i bezidejnost brojnih političara s naše političke scene koji su se predstavljali sasvim drugačije dok su bili van parlamenta", rekao je on.

Govoreći o tome da li je navodno postojao dogovor SNS i SSP-a o čemu govori lider Dveri Boško Obradović, Jovanov je rekao da je Obradović bio izvođač svih fizičkih i manuelnih radova za Dragana Đilasa, od rušenja saobraćajnih znakova, preko upadanja u skupštinu i RTS, blokade Predsedništva Srbije, pa do poslednjih protesta.

"Mete svih tih njihovih performansa, nasilnih akcija i okupljanja bili su predsednik Vučić i SNS. I onda smo mi u dogovoru, a on nije. Nešto je drugo tu posredi. Gospodin Obradović se verovatno oseća iskorišćeno, pošto ga njegovi politički saveznici s kojima i dan-danas šeta i protestuje, i to i ne krije, najpre upotrebe za neke njihove ciljeve a onda odbace i tako mu pokažu šta stvarno misle o njemu", rekao je Jovanov.