21. decembar 2022 11:31

Alijev: Srbija i Azerbejdžan strateški partneri, zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Alijev: Srbija i Azerbejdžan strateški partneri, zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta

Foto: Tanjug video

BAKU - Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bakuu, da su Srbija i Azebejdžan strateški partneri i da će međusobno nastatviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje.

"Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavamo međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava", istakao je Alijev na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem.

On je ukazao da se širom sveta danas mogu videti dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće.
Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

On je dodao da se zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića Srbija razvija, kako na urbanom planu, tako i na ekonomskom, kao i u oblasti poljoprivrede.

"Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju", istakao je Alijev i dodao da iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezane i koordiniraju. 

"Stoga je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da za nešto manje od mesec dana dođe u Baku", napomenuo je Alijev.
On je podsetio da su prošlog meseca, kada je boravio u Beogradu, donete neke zajedničke odluke, a sada se vidi kako se one odvijaju.

"Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri, nekoliko dokumenata je usvojeno i u tom pravcu smo uvek podržavali suverentitet i teritorijalni integritet jedni drugih. To će ostati nepromenjeno, mi podržavamo međunarodno pravo", naglasio je lider Azerbejdžana.

On je rekao da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine, i da još treba razvijati saradnju u oblasti  transporta.

"Moramo da podstaknemo naše timove da porade na tome. Što se tiče oblasti energetike, ona jeste deo naše agende. U poslednje vreme dodat je izuzetan značaj u tom kontekstu. Izvozimo energetske proizvode u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije. To su prirodni gas, električna energija, tu imamo dobar prostor za saradnju. Preduzeće se koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju", najavio je Alijev.

On ocenjuje da odnosi Bakua i Beograda daju razlog za veliki optimizam.

"Sve ukupno, kad prođemo kroz bilateralne odnose, siguran sam da će predstojeća godina odisati dobrom atmosferom. Ova godina je bila jako uspešna za naše bilateralne odnose", rekao je Alijev i dodao da ima i lično prijateljstvo sa predsednikom Srbije.

"Naše odnose možemo samo dalje da širimo. Zahvaljujem dragom prijatelju što je ovde. Još jednom, dobro nam došli", poručio je Alijev.