21. decembar 2022 11:44

Kfor analizira zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kfor analizira zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

PRIŠTINA - Kfor je danas saopštio da "trenutno analizira nedavni zahtev Srbije" za povratak do 1.000 pripadnika njenih snaga na Kosovo i Metohiju i da će ta misija NATO u pokrajini nastaviti da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja.

Kako je navedeno u saopštenju, Kfor je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga", što se pokazalo "kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj saradnji Kfora s Vladom Crne Gore, načelnikom srpskog Generalštaba, institucijama na Kosovu i misijom Euleksa.

"Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija", navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.

"Trenutno analiziramo nedavni zahtev Vlade Srbije. Nastavićemo da obezbeđujemo bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja koji podstiču produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da stvore dugoročna, održiva rešenja u korist svih zajednica koje žive na Kosovu", saopštio je Kfor.

Kfor ističe i da redovno izvodi vežbe, "osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga", podsetivše da je najnoviju vežbu održao 19. decembra ove godine u kampu Novo Selo.

Vežba u Novom Selu sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica Kfora da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava - teških logističkih vozila i inžinjerijskih sredstava, precizira se u saopštenju.

"Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali Kfor ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo sprečili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN", poručuju iz misije NATO u pokrajini.