1. avgust 2023 14:28

Aleksandar Martinović: Opština Gornji Milanovac je primer dobre prakse

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Martinović: Opština Gornji Milanovac je primer dobre prakse

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

GORNJI MILANOVAC - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović ocenio je danas da je opština Gornji Milanovac primer dobre prakse kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola i usluge koju pruža građanima preko jedinstvenog upravnog mesta.

Tokom posete Gornjem Milanovcu, ministar je najavio da će danas započeta gradnja parka u naselju Ivica, sa dečijim igralištem, teretanom na otvorenom i kompleksom sportskih terena biti završena u septembru i da je Ministarstvo za to izdvojilo 15 miliona dinara.

Martinović je podsetio da je Gornji Milanovac bila prva opština koja je uvela jedinstveno upravno mesto koje služi da građani više ne moraju da idu na razne šaltere i u kancelarije, već da sve usluge koje im pruža lokalna samouprava mogu da dobiju na jednom mestu.

"Moram da pohvalim izdavanje građevinskih dozvola koje se u Gornjem Milanovcu izdaju u proseku za tri dana. Po tome ona može da posluži kao primer dobre prakse drugima", rekao je ministar.

Govoreći o izgradnji parka u naselju Ivica, ministra je rekao da veruje da će mladima iz tog naselja mnogo značiti.

"Obavešten sam da će opština izgraditi i zatvoreni bazen, što će biti dobro za decu i omladinu, a renovirana je i osnovna škola. Sve ovo je dokaz da opština Gornji Milanovac, između ostalog ulaže značajna sredstva, svake godine, u objekte koje koriste mladi i naši učenici i to je veoma važno, pošto država Srbija želi da imamo što više dece i da oni ostaju u sredinama gde su rođeni, da tu nađu posao i da imaju pristojne uslove za život”, rekao je Martinović.

Ministar je pohvalio i odličnu saradnju koja lokalna samouprava ima sa privredom, naglasivši da Gornji Milanovac ima prilično razvijenu privredu, sa firmama koje imaju jako dugu tradiciju u poslovanju i koje zapošljavaju veliki broj ljudi, kao što je Takovo, Metalac, Tetra Pak.

„One ne samo da zapošljavaju veliki broj ljudi nego se neguju i dobri odnosi između opštine i privrednih subjekata i stvara se ambijent da se u tim firmama zaposli još više ljudi. Ovde je izuzetno razvije poljoprivreda, pre svega voćarstvo i dobra stvar je uvođenje subvencije za poljoprivredne proizvođače za kupovinu potrebne mehanizacije. Generalno, opština Gornji Milanovac je uvela mnogo stvari koje treba samo da posluže kao primer drugima i pravo je zadovoljstvo ovde doći”, zaključio je Martinović.

Dodao je da dogovoreno da se osmisli još neki projekat, poput parka u naselju Ivica, koji će finansirati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a da je jedan od predloga da to bude park prijateljstva pošto opština ima dosta partnerskih gradova.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da ta opština dugi niz godina ima dobru saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

"Sve što smo danas pričali na sastanku su krucijalne stvari za razvoj lokalne samouprave, bolji standard i bolji život. Ono što treba napomenuti jesu benefiti Jedinstvenog upravnom mesta koje je unapredio usluge koje idu prema građanima i stavio na viši nivo”, kazao je Kovačević.

On je zahvalio ministru na poklonu u vidu 20 laptopova koji će se podeliti zaposlenima u lokalnoj samoupravi kojima je potrebno.