4. avgust 2023 11:46

Dejan Ristić: "Oluja" je bila zločin koji u sebi sadrži elemente genocida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Ristić: "Oluja" je bila zločin koji u sebi sadrži elemente genocida

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić ocenio je danas, povodom obeležavanja 28 godina od akcije "Oluja" u Hrvatskoj, da je ona u sebi sadrži elemente zločina genocida, pre svega kroz etničko čišćenje.

Kako je rekao za agenciju Tanjug, to je zločin koji je apsolutno najveći po svom obimu i po svom karakteru, u kontekstu rata za jugoslovensko nasleđe.

"To je zločin koji je dobrano dokumentovan u istorijskim izvorima, u smislu da istorijska nauka već vlada čitavim korpusom istorijskih izvora koji nam omogućavaju da sada, bezmalo 30 godina po okončanju te strašne kampanje, zaključimo da se radi o ratnom zločinu, o unapred osmišljenom i realizovanom ratnom zločinu, koji je imao podršku dela međunarodne zajednice na zapadu", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, radi se o ratnom zločinu koji je bio potpuno na liniji onih ratnih zločina koji su se dešavali nad pripadnicima našeg naroda na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske u periodu Drugog svetskog rata, a to je zločin genocida.

"Negde tamo gde se stalo u maju 1945. godine od strane hrvatskih ustaša i hrvatske države, tamo je tadašnja hrvatska država u povoju, u prvoj polovini 90-tih godina, nastavila i nažalost dobrim delom okončala ono što njihovi prethodnici u periodu između 1941. i 1945. godine nisu uspeli. To je da bezmalo potpuno eliminišu prisustvo srpskog etničkog korpusa na teritoriji Hrvatske", ocenio je Ristić.

Kako je naveo, potpuno je logično i razumljivo, mada ne i opravdano, da su stavovi Srbije i pripadnika srpskog naroda i Hrvatske i pripadnika hrvatskog naroda po pitanju "Oluje" u ovom trenutku dijametralno različiti.

"Radi se o jednom kataklizmičkom događaju koji se desio pre samo 28 godina i bilo bi nerealno očekivati da obe strane već sada imaju usaglašen istorijski sud i vrednosni sud o svemu tome. Vreme mora da prođe, istoričari moraju da budu u potpunom posedu celokupnog istorijskog materijala, da bi mogli da sude na jedan objektivan i celovit način", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, bitno je sučeliti stavove i vrednosne sudove, znanja, istorijske činjenice i njihovu valorizaciju. Ristić je ocenio da će u jednom razumnom vremenskom roku doći do nečega što neće biti potpuno usaglašen stav, već jedan stav koji je daleko uravnoteženiji nego što je sad.