22. decembar 2022 12:59

U toku protest Srba u Rudaru, poručuju da su im ugrožena osnovna prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

U toku protest Srba u Rudaru, poručuju da su im ugrožena osnovna prava

Foto: TANJUG/STR

RUDARE - U Rudaru kod Krsta danas u podne počeo je veliki protest Srba sa Kosova i Metohije, koji su se u velikom broju okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Okupljenima se najpre obratio sin nedavno uhapšenog Dejana Pantića, Predrag koji je istakao da već 13 dana nisu videli niti čuli Dejana i da se u 21. veku u sred Evrope krše osnovna ljudska prava.

On je kazao da su on i majka pokušali da ga vide na Jarinju, ali da su vraćeni sa obrazloženjem da to može da odobri samo nadležni sudija.

Predrag Pantić: Moj otac je uhapšen samo zato što je Srbin

Sin uhapšenog Dejana Pantića, Predrag, rekao je danas na velikom protestnom skupu Srba u Rudaru da barikade nisu postavljene samo zbog njegovog oca, ali da je to kap koja je prelila čašu.

"Moj otac je uhapšen i već proglašen krivim. Već sad znaju da je kriv, a nisu ni sudije ni tužioci. Moj otac je kriv zato što je Srbin i što ovde živi ceo život. Narod je u mom ocu prepoznao sebe, video da sutra svako od nas može biti uhapšen kao on. Pored toga što je uhapšen nevin i što nemamo nikakve vesti o njemu, oni krše sva njegova prava kao pritvorenika. Niti smo ga videli niti smo ga čuli", rekao je Predrag Pantić.

 

Predrag je istakao da već 13 dana nisu videli niti čuli Dejana i da se u 21. veku u sred Evrope krše osnovna ljudska prava.

Milović: Srbima na KiM ugrožena osnovna prava, nismo kriminalci već građani

Srbi su se okupili u Rudaru zbog pretećih poruka Aljbina Kurtija, rekao je na velikom skupu Srba sa KiM bivši gradonačelnik Zvečana doktor Dragiša Milović i istakao da okupljeni žele da pošalju poruku da nisu nikakvi kriminalci i teroristi, već građani čija su prava ugrožena.

Želimo da ukažemo da su Srbima na KiM ugrožena osnovna ljudska prava i da nas neko čuje, kao i da su na skupu svi građani, lekari, profesori, advokati, studenti, đaci i svi drugi, a ne neka oružana banda, kako to prikazuje Priština.

 

"Ovo je mirno i demokratsko okupljanje protiv pretnji Kurtija - da se barikade mogu ukloniti uz ljudske žrtve. To nas je zastrašilo. To su poruke koje svih ovih meseci dolaze iz Prištine. To nisu poruke mira i zajedničkog života", rekao je Milović. Kazao je da te poruke Prištine stižu u vidu hapšenja, maltretiranja i terora nad Srbima. "Tražimo da se puste Pantić, Adžić i Trajković", poručio je Milović.