16. avgust 2023 10:14

Vladimir Pejić: Očekujem da izbori budu u aprilu ili maju naredne godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pejić: Očekujem da izbori budu u aprilu ili maju naredne godine

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić izjavio je da očekuje da će izbori biti održani, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, u aprilu ili maju naredne godine.

"I pre nego što je on to rekao, mi smo očekivali taj termin. Pre svega, to je redovan termin za lokalne izbore, a i sva logika ukazuje na to da koji god izbori budu, budu sa lokalnim u isto vreme", rekao je Pejić za Blic televiziju.

Kada je reč o tome koji će se izbori održati pored lokalnih, Pejić kaže da očekuje parlamentarne i lokalne izbore, a da ne očekuje beogradske.

"Čini mi se da nikome ti beogradski izbori ne odgovaraju. Vlast nema razloga da rizikuje da izgubi Beograd, gde nešto lošije stoji u odnosu na ostale delove Srbije. S druge strane, opozicija se puno poziva na uporište u Beogradu i takođe, možda još i više, rizikuje da sruši taj mit da ima većinu u Beogradu. Ako bi izgubili izbore, ko zna kad bi bili sledeći put u Beogradu", rekao je Pejić.

Dodaje da "njegovo očekivanje nije zasnovano na informacijama, već čisto mišljenje da na proleće možemo da očekujemo lokalne i parlamentarne izbore".

Govoreći o tome da pojedini opozicioni lideri predlažu jedinstvenu opozicionu listu za Beograd i da li je to uopšte realno uzimajući u obzir podele unutar samih opozicionih stranaka, Pejić kaže da ne veruje u jedinstvo cele opozicije.

Na pitanje da li će, ako do izbora dođe, Kosovo i Metohija i EU i dalje biti glavne teme ili će primat preuzeti plate, penzije, troškovi života, Pejić kaže da su ekonomske i socijalne teme uvek na prvom mestu kada se rade istraživanja i pitaju građani koje su to teme od najvećeg značaja za njih i za državu.

Dodao je da to nešto što je u fokusu i što zanima najveći broj ljudi.

"Usko sa tim su vezani naravno i Kosovo i Metohija, pored nekog nacionalnog značaja, odražava se to i na ekonomiju, Evropska unija posebno, ekonomski vrlo bitna za Srbiju", rekao je Pejić i dodao da će "u tom smislu stranke morati jasnije da izađu sa svojim politikama i kada je u pitanju KiM i EU", a posebno ekonomske teme.