21. avgust 2023 18:37

Vučić: Micotakis će se sastati sa Kurtijem, iako Grčka ne priznaje Kosovo; Nećemo odustati od nacionalnih interesa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Micotakis će se sastati sa Kurtijem, iako Grčka ne priznaje Kosovo; Nećemo odustati od nacionalnih interesa

Foto: Tanjug/video

ATINA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se Micotakis iako Grčka zvanično ne priznaje takozvano Kosovo sastati sa Aljbinom Kurtijem.

"Evropski predstavnici kada govore u Srbiji o netransparentnosti zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Čudan neki format u Atini, ne razumen kako je pravljen, ali to je pitanje za domaćine, pozvani smo pet zemalja sa ZB, ali kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa negde neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje zvanično Kosovo", rekao je Vučić.

 

Kazao je da će čak Micotakis imati i bilateralni sastanak sa Kurtijem, kako je rekao, u atinskim kancelarijama. "Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsednica Moldavije Sandu", naveo je Vučić.

Nećemo odustati od nacionalnih interesa, ali biće sve teže

Predsednik Vučić poručio je danas da će nastaviti da se bori za Srbiju i njenu evropsku budućnost, kao i da neće dozvoliti da se odustane od nacionalnih i državnih interesa, mali da će to biti sve teže u narednom periodu. "Naše je da se borimo za Srbiju i njenu budućnost, ali da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa, što će biti sve teže u narednom periodu", rekao je Vučić u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On je rekao i da za Srbiju večeras neće biti baš najlakša situacija. Rekao je da će na skupu biti Aljbin Kurti, Bojana Krišto, Dimitar Kovačevski, Andrej Plenković, Tomislav Dončev, Jakov Milatović, Marsel Čolaku, Volodimir Zelenski, Maja Sandu. "Nije baš najlakša situacija za nas, ali kada idete na Evropski savet i skupi se njih 27 bude još i teže", rekao je Vučić.

On je najavio da će sutra ili prekosutra da se obrati građanima i da neskriveno govori o tome šta se zbiva. "Kad neko pita zašto smo u takvoj poziciji reći ću da je to zato što želim da vodimo nezavisnu, odgovornu i samostalnu politiku, inače ne bismo imali nijedan problem da hoću da budem potrčko i politički patuljak kao mnogi drugi u Evropi", rekao je Vučić.

U Atini večeras tema Rusija, ali i ono sa čim Srbija ne može da se saglasi

Vučić je izjavio da nema sumnje da će večeras u Atini Rusija biti glavna tema, ali i da će se razgovarati i o pitanjima sa kojima Srbija ne može da se saglasi.

 "Dolazim iz slobodoljubive i slobodarske zemlje, ali istovremeno znam da moramo da budemo na evropskom putu jer je to najbolje za naš narod, i kada sve to dobijete hajde poronađite put. Ali rešićemo i to i posle sastanka sa Zelenskim", rekao je Vučić navodeći da je bilo izjava političara iz Kijeva koji se zalažu za priznavanje Kosova. "To bi za nas bio veliki udarac. Pokušaću da razgovaram sa Zelenskim", rekao je on.

Na pitanje da li će Rusija biti glavna tema kaže da u to nema nikave sumnje. "Tu su sada dva pitanja, ali bolje da sačekamo da se završi veče. Imali smo nekakve akte koji su neformalnog karaktera, ništa ne potpisujemo, ali je tu već danima, tako traje i nama nije problem da pomenemo formulaciju iz UN ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju. To je jasno i spremni smo da kažemo, i Srbija je sa tim saglasna. Ali postoje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi - znam da će to večeras biti glavna tema", rekao je Vučić.