28. avgust 2023 21:11

Selaković: Država nikad nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da stvaraju novi život

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Država nikad nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da stvaraju novi život

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

SMOLJINAC - Ministar  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, poručio je danas da država nikad nije pokazivala toliku brigu prema onima koji žele da stvaraju novi život.

Selaković je na otvaranju manifestacije "Dan borbe protiv bele kuge" u Smoljincu kod Malog Crnića pored ostalog poželeo svima srećan praznik Veliku Gospojinu, a one koji još mogu da stvaraju porodice podsetio je na mere koje država preduzima u tom pogledu.

"Majka koja danas rodi prvo dete, u roku od 35 - 40 dana, od države dobija 366.000 dinara i može neko da kaže da to nisu velike pare, ali Nacionalna služba za zapošljavanje daje manje novca onome ko želi da otpočne novi posao", rekao je ministar.

Podsetio je da postoje mere i za drugo, treće i četvrto dete.

"I te mere prvi put nisu jednokratne, već se isplaćuju u narednih deset godina, pa majka koja rodi četvrto dete po poslednjem nivelisanju tih primanja, koja stalno rastu kako raste prosečna zarada, ima skoro 210 evra mesečno", naveo je Selakavić.

Napomenuo je da je to na početku premene mera iznosilo150 evra ili za 10 godina ukupno 18.000 evra. 

"A kada je jedna majka rodi i treće i četvrto dete u razmaku od dve godine, to će biti bllizu 35.000 evra u periodu od 12 godina i to može da bude rata za stan ili neki dobar traktor, ako živite na salu, ili novac koji će se uplačivati u privatni penzioni fond ili čuvati za školovanje dece", istakao je ministar.

On je podsetio da se najviše dece rađalo u vreme predaka, "kada se nije imalo materijalno, ali se živelo mnogo bogatije duhom".

"Mnogo je uzroka i mnogo problema i rešavaćemo će ih jedan po jedan, a sada imamo i ministarstvo koje se time bavi", naveo je Selaković i pozvao da se svi koji mogu da utiču na nešto, uključe u lečenje društvene bolesti zvane "bela kuga"

Da bi ilustrovao kakva je situacija danas, on se vratio devet godina unazad, u maj 2014. godine, kada su se dogodile užasne poplave, koje su odnele 33 života za dve nedelje, što je bila velika tragedija i utisak te godine i nešto po čemu će se pamtiti.

"Da li znate da se u Srbiji 2022. godine broj stanovnika smanjio, ne za 33, koliko je stradalo u te dve nedelje 2014, ne za 66, ne za 99, već je Srbija gubila 127 ljudi svakog dana. To vam je jedan osrednji putnički aviion i zamislite da se svakog dana taj avion sruši, jer kada bilo gde u svetu padne avion mi o tome pričamo nedelju dana. A nama svakog dana padne taj avion i o tome do pre pet godina, osim u opštini Malo Crniće, nije pričao niko", istakao je ministar.

Objasnio je i kako se došlo do te brojke: broj živih minus broj umrlih u 2022. podeljeno na 365, što daje brojku od 127,4.

"Prošle godine nas je bilo otprilike kao što nas je bilo 1962. godine, računajući samo centralnu Srbiju i AP Vojvodinu. Sada nas je isto kao onda, samo što se sada rađa onoliko koliko nas je te godine umiralo, a umire onoliko koliko se te 1962. rađalo", naglasio je ministar. 

Istakao je da se u ovih 60 godina broj stanovnika smanjio za 61 odsto.

"U ekonomiji kada je recesija jedan odsto, svi su zabrinuti, a do pre pet godina niko nije ozbiljno pričao ovom problemu", rekao je Selaković.

Podsetio je da su stvari krenule da se menjaju 2018. godine, kada je država počela time da se bavi, rezultat čega su pomenute mere.

"Počeli smo da ih primenjujemo, ali svi ozbiljni ljude su nam rekli da je ovo utakmica na duge staze", istakao je ministar.
Koliko je situacija teška ilustrovao je još nekim brojevima.

"Za tri dana u prvi razred krenuće 520.000 osnovaca, a pre tačno 10 godina u Srbiji je u osnovnu školu pošlo 598.000, skoro 80.000 više, što znači da je sada 4.000 odeljenja manje i to je pošast sa kojom se sada suočavamo", kaže Selaković.

On je dodao da se otprilike godišnje sklopi između 31.000 i 33.000 brakova, a više od 9.500 ih se razvede.

"Imamo i temu koja se izbegava, a to je čedomorstvo", rekao je on.

Podsetio je da je Srbija je imala tolike ratove, hiperinflacije, sankcije...

"Ali kad saberete sve ratove naš narod je izgubio 2,5 miliona ljudi, a službeni podatak iz evidencija osamdesetih godina prošlog veka, kada se najbolje živelo, jeste da je 1985. godine u bolnicama registrovano 214.605 prekida trudnoća. Samo u jednoj godini", rekao je Selaković

Naglasio da je to što je rečeno sasvim dovoljno za brigu i obratio se pre svega onima koji zauzimaju važna mesta u lokalnim sredinama.

"I zato svako od vas mora da ode u svaku kuću gde žive oni koji žele da imaju decu ili ih već imaju i da im kaže koliko država pomaže, kao i da ne to isključuje ono što opštine daju. Takav razgovor će im pokazati da neko želi iskreno da im pomogne", poručio je ministar.