4. septembar 2023 11:34

Ministar Dačić sastao se na marginama ASEAN-a sa ministrima Singapura i Kambodže

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Dačić sastao se na marginama ASEAN-a sa ministrima Singapura i Kambodže

Foto: Tanjug video

DŽAKARTA - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas, na marginama 43. Samita ASEAN, sa ministrom spoljinih poslova Republike Singapur Vivijanom Balakrišnanom i sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Kambodže Sok Čendom Saupiom u Džakarti sa kojima je razgovarao o saradnji i unapređenju odnosa.

Dačić je na pocetku razgovora izrazio zahvalnost na podršci koju je Singapur pružio Srbiji tokom procesa pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji (TAS), koji će dodatno ojačati odnose dve zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni politički odnosi Srbije i Singapura tradicionalno prijateljski i kreću se uzlaznom putanjom, uz očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u predstojećem periodu.

Razgovarali su i o tome da postoje snažani interesi za dalji svestrani razvoj ekonomske saradnje.

Dva ministra izrazila su zadovoljstvo saradnjom na multilateralnom planu i zainteresovanost za nastavak međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

Dačić se sastao i sa zamenikom premijera i ministrom spoljinih poslova Kraljevine Kambodže Sok Čenda Saupiom.

Na početku razgovora Dačić je izrazio čestitke povodom nedavnog preuzimanja dužnosti zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kambodže svom kolegi, kao i spremnost da u predstojećem periodu zajedno rade na jačanju srpsko - kambodžanskih odnosa, kao i na jačanju saradnje Srbije države sa državama članicama ASEAN.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su konstatovali da su bilateralni politički odnosi Srbije i Kambodže tradicionalno prijateljski i kreću se uzlaznom putanjom.

Dva ministra spoljnih poslova potpisali su Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija, zahvaljujući kojem će diplomatska saradnja biti podignuta na viši nivo kroz saradnju u obuci diplomatskih kadrova dve zemlje.

Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou, te saglasili da je unapređenje ekonomske saradnje kroz direktnu saradnju ekonomskih institucija dve zemlje i privrednih komora, unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i informaciono - komunikacionih tehnologija.

Dačić je izrazio zahvalnost Kambodži na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, uz nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na multilateralnom planu i zainteresovanost za nastavak međusobne razmene podrški u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Izražena je zahvalnost na podršci Kambodže u nastojanjima Srbije da pristupi Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u JI Aziji.