6. septembar 2023 16:18

Martinović: Grad Kikinda sledeće godine dobija Jedinstveno upravno mesto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Grad Kikinda sledeće godine dobija Jedinstveno upravno mesto

Foto: Tanjug video

KIKINDA - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas, prilikom posete Kikindi, da je dogovoreno da Gradski uslužni centar sledeće godine preraste u Jedinstveno upravno mesto, projekat koji bi finansirali Ministartsvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako je objasnio, Jedinstveno upravno mesto znači da građanin koji budu došao, jednim dolaskom ostaruje sva svoja prava, odnosno da ne mora da ide od šaltera do šaltera, već će sve službe Gradske uprave biti na jednom mestu.

"U mnogim jedinicama lokalne samouprave se nalazi šalter MUP-a, šalter pošte, tako da praktično jednim dolaskom možete da ostvarite sva svoja prava i u velikoj meri se ubrzavaju administrativni postupci", rekao je ministar.

Tom prilikom on je zahvalio gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču i načelniku Severnobanatskog Upravnog Okruga Miroslavu Dučiću na srdačnoj dobrodošlici i na detaljnom upoznavanju sa svim projektima, sa svim problemima i sa svim izazovima i tekućim problemima sa kojima se grad Kikinda suočava, poput deficita određenih kadora i mogućnosti novog zapošljavanja u Gradskoj upravi.

Takođe, kako je Martinović najavio, početkom sledećemo godine, kao i svake, Ministarstvo će objaviti javni poziv za finansiranje projekata lokalnog značaja iz fonda koji postoji u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, budući da je Kikinda jednan prelep grad sa zgradama koje su prilično stare i solidno očuvane, Gradska uprava će odrediti koja bi to zgrada bila gde bi Ministarstvo pomoglo u rekonstrukciji fasade.

"Jedan deo fasada u Kikindi treba da se uredi i u tome može da učestvuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. na ljudima koji vode grad je da pripreme projektno tehničku dokumentaciju i da otprilike vidimo kolika je vrednost projekta, ali u svakom slučaju spremni smo da u potpunosti ili jednim značajnim delom isfinansiramo uređenje neke od fasada koje se nalaze u centru Kikinde", izjavio je on.

Martinović napominje da se razgovaralo i o problemu lokalne putne infrastrukture, kao i mogućnost da se u Kikindu dovede još neko od inevstitora i da se otvore dodatna radna mesta, pogotovo što, ističe on, Kikinda ima jednu novu industrijsku zonu koja je potpuno komunalno i infrastrukturno opremljena, koja bi pomogla u bržoj realizaciji te investicije.

"Grad Kikinda i uopšte Severnobanatski Upravni Okrug će u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave imati jednog sigurnog i pouzdanog partnera za sve vidove buduće saradnje. Zajedničkim snagam i države i lokalne samouprave mislim da dodatno možemo da unapredimo život i građana Kikinde i drugih koji žive na prostoru severno banatskog upravnog okruga", naglasio je ministar i dodao da Grad Kikinda iz svog budžeta finansira sva udruženja, sve manifestacije pripadnika nacionalnih manjina koji žive na području grada Kikinde.

Takođe je pohvalio gradonačelnika Kikinde i sve njegove saradnike što ulažu veliki napor da se i pripadnici nacionalnih manjina u Kikindi i u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće.

Smatra da je područje Severnobanatskog Upravnog Okruga je primer da Srbi i Mađari mogu zajednički da rade i da zajedničkim snagama guraju i Kikindu i severno banatski upravni okrug napred, što će Vlada Srbije da podrži i da radi na tome da se ta saradnja dodatno produbi jer je, kako kaže, značajno strateško partnerstvo Srbije i Mađarske, koja se pokazala kao veliki prijatelj Srbiji.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač se zahvalio ministru Martinoviću na dolasku u posetu Kikindi, kao i načenilku Dučiću čija pomoć je uvek raspolaganju za sve porbleme koje Kikinda ima.

"Najmanje je bila protokalrna poseta, baš je bila radna poseta. diskutovali smo o raznim temama i porblemima koje pre svega sugrađane i Gradsku upravu opterećuju. Gledamo kako da to unapredimo, kako da uprava radi bolje, da bude bliža građanima", objasnio je Lukač.

Gradonačelnik kaže da je sa Martinovićem razgovarao o rešavanju problema sa kojima se građani Kikinde nose, unapređenju i efikasnosti Gradske uprave, i tom prilikom se zahvalio ministru na tome što će Kikinda dobiti Jedinstvenu opštinsku upravu, odnosno da jedinstven pristup svim informacijama.

Takođe, kako kaže, bilo je reči i o drugim projektima, o zgradama, o fasadama, kao i uvođenju E-parlamenta u lokalni parlament Kikinde i unapređivanju komunikaciju sa građanima svih mesnih zajednica, ali i o pomoći i podršci Martinovića u Vladi Srbije da pomogne oko svih nastojanja da grad Kikinda bude još bolje mesto za život.

"Do početka sledeće godine imamo dovoljno vremena da zajednički, sa načelnikom Okruga, i sa Ministarstvom, ali i mi u našoj kući i gradu, opredelimo koji će to biti projekat koji ćemo delegirati. Budišina palata je bila kao tema da moramo da je sačuvamo, država i grad zajedno. Naćićemo zajednički jezik i strategiju kako da očuvamo tako prelepo zdanje u centru grada", objasnio je on i dodao da će se delegirati jedan deo fasade ne samo sredstvima Ministarstva, već i sa sredstvima iz gradskog budžeta sa ciljem da grad Kikinda konkuriše za prestonicu kulture Srbije.