8. septembar 2023 15:21

Vučić: Svim penzionerima pored povećanja penzija biće isplaćeno i 20.000 dinara u novembru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Svim penzionerima pored povećanja penzija biće isplaćeno i 20.000 dinara u novembru

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predstavnicima Narodne skupštine na donetim zakonima i rebalansu budžeta i naglasio da Srbija ima neuporedivo bolje stanje u budžetu nego što je to planirano i očekivano, i najavio da će svi penzioneri u Srbiji krajem novembra dobiti 20.000 dinara. 

"Srećan sam što sam potpisao važne i dobre zakone, dobar rebalans i važne zakone za lečenje naše dece. Mi imamo neuporedivo povoljnije stanje u budžetu nego što smo očekivali i planirali, i to je za nas od velikog značaja. U prvom delu trećeg kvartala i po svim  parametrima od industrijske, poljoprivredne proizvodnje, građevinarstva pa i usluga mi verujemo da ćemo uspeti da dođemo do stope rasta BDP veće od 2,5 odsto u ovoj godini, uprkos lošijem početku godine uz bezbroj problema sa kojima smo se suočavali", rekao je predsednik. 

Vučić je objasnio da će to omogućiti i smanjenje stope javnog duga na kraju godine na tačno 50, 51 ili 52 odsto i ništa preko toga, što je, kako je rekao za našu zemlju izuzetno važno, posebno da po tom pitanju budemo bolji od najvećeg broja zemalja EU i regiona.

Penzionerima 20.000 jednokratne pomoći između 25. novembra i 5. decembra

Vučić je izjavio danas da će između 25. novembra i 5. decemba svim penzionerima biti isplaćeno po 20.000 dinara i dodao da za građane pored toga ima još nekoliko dobrih vesti koje se između ostalog odnose na stanje u budžetu i minimalnu cenu rada koja će biti na najvišem istorijskom nivou.

"Mislim da će vest o jednokratnoj pomoći posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama, nekima je to polovina, nekima četvrtina... to je ogroman novac", rekao je Vučić i precizirao da je to 285 miliona evra trošak za državu.

"To je veliki novac, ali verujem da ćemo na taj način ispraviti, ne samo sve nepravde gde penzije nisu pratile plate, već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima i šta država može da vrati građanima kada se država ponaša odgovorno, pošteno i pametno", rekao je Vučić.

Od srede niže cene u svim trgovinskim lancima za 20 osnovnih proizvoda

Predsednik Srbije je najavio danas da je postignut dogovor sa proizvođačima i trgovcima da se od srede snize cene u prodavnicama, u svim maloprodajnim lancima, za 20 osnovnih proizvoda, koji će imati etiketu "Bolja cena".

"Ministra trgovine Tomislava Momirovića sam molio da zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušamo da uradimo određene stvari i zahvalan sam svima i priozvođačima i trgovcima i ministarstvu", rekao je Vučić.

Predsednik je, pokazujući korpu sa tim proizvodima, objasnio da su to proizvodi koji će biti označeni logom - Bolja cena.

Uskoro će biti potpisan ugovor za gradnju brze saobraćajnice Bački Breg-Crnja

Vućić je najavio danas da će uskoro biti potpisan ugovor za izgradnju veoma važne brze saobraćajnice, tzv. Smajli, za pomalo zaboravljena mesta u Vojvodini, na trasi od Bačkog Brega do Crnje.

"Vesić radi naporno po tom pitanju, uskoro potpisujemo ugovor za 'Smajli', verujemo da će to biti radosna vest. Potpisaćemo u Somboru ili Novom Sadu, a voleo bih u Somboru jer odatle počinju radovi. To će izaći preko 1,5 milijardi evra. To je Bački breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda, Crnja, jer Rumuni preko puta Crnje prave svoj prelaz, a ne preko puta Nakova. To će biti brza saobraćajnica koja će biti severna tangenta Srbije", naglasio je Vučić.

Kaže da će ta saobraćajnica omogućiti dolazak svim investitorima u pomalo zaboravljena mesta u Vojvodini, a posebno u srednjem i  severnom Banatu, ali i u Zapadnobačkom okrugu u celini, i delu Južnobačkog okruga.

Uskoro radovi na obilaznici oko Kragujevca

Predsednik Srbije izjavio je da uskoro kreću radovi na obilaznici oko Kragujevca koji su, kako je rekao, od izuzetnog značaja.

"Uskoro kreću pravi radovi, ne samo pripremni na obilaznici oko Kragujevca, što je od izuzetnog značaja. Uskoro kreću i pojačani radovi oko Užica i tunel ispod Kadinjače, oko čega smo se mnogo meseci mučili", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da su "to sve stvari koje niko nikada nije pokušao ni da započnem a kamoli da nešto uradi".

Važni razgovori sa Japancima o izgradnji RHE "Bistrica"

Predsednik Vučić izjavio je da Srbiji ostaje da radi na ugovorima o slobodnoj trgovini sa mnogo zemalja za koje veruje "da bi Srbiji doneli mnogo toga", i istakao značaj razgovora sa Japanom o izgradnji reverzibilne hidroelektrane "Bistrica".

"Razgovaramo sa Japancima od 'Bistrice' do svega drugog, što bi bilo važno za nas i naš dalji razvoj. Molim ljude u našoj zemlji da ne čitamo nešto na internetu, pa odmah skačemo za vrat prijateljima i sad mi znamo da su Japanci ispustili nešto loše kod Fokušime", rekao je Vučić.

Istakao je da su Japanci toliko uredni, pedantni, čisti i toliko precizni, da možemo samo da se divimo po tom pitanju.

Očekujem od EU i SAD da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM

Vučić je rekao danas da će narednih dana imati više važnih sastanaka i razgovora čiji je cilj da se Srbija predstavi na dostojanstven i primeren način, kao i da je njegova molba i zahtev da međunarodna zajednica kroz argumente sagleda situaciju na KiM. 

"U ponedeljak ćemo u Skoplju  imati razgovore o okviru inicjative Brdo - Brioni, dan ili dva posle idemo u Brisel na razgovore sa Aljbinom Kurtijem, dan pre ili dan posle ukoliko sve stignemo idemo u Mađarsku na Veliki demografski samit koji organizuje predsednica Mađarske Katalin Novak. Dva dana posle toga imamo praznik 15. septembra - Dan spskog jedinstva gde ćemo imati više važnih događaja, posle toga dva ili tri dana idemo za Njujork, gde imamo važnu sednicu Generalne skupštine UN gde ćemo imati više  izuzetno značajnih sastanaka sa predstavnica vlada i mnogim drugim visokim zvaničnicima iz celog sveta, gde ćemo opet pokušati da predstavimo Srbiju na jedan primeren dostojanstven, a istovremeno ozbiljan i odgovoran način", rekao je Vučić.  

On je dodao da je molba i njegov zahtev predstavnicima EU i SAD i tradicionalnim prijateljima Kini i Rusiji da kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiji, ne kroz to ko je stvarao tzv. kosovsku nezavisnost, već da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe  i kome je to u interesu, ako ni na koji način nije učestvovao.

Idemo u Brisel na razgovore, problemi se nagomilavaju

Aleksandar Vučić je rekao, povodom predstojećih pregovora u Briselu na visokom nivou, da se problemi nagomilavaju.

"Mi u sredu ili u četvrtak idemo u Brisel na razgovore sa prištinskom delegacijom, to je za nas obaveza zato što smo uvek smatrali da je dijalog jedini način kako se problemi rešavaju, a problemi se nagomilavaju. Dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da očekuje i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a i kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbedonosno okruženje na severu KiM, albanski policajci su upali u fabriku Ivo Lola Ribar u Zubinom Potoku. I to je bila još jedna njihova želja da dokažu kako u njihovoj sili nema granica i kako mogu da čine sve što hoće", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo i da je Priština nastavila sa hapšenjem Srba i to za neka stara krivična dela od još pre tri četiri godine

Priština se bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba

Vučić je izjavio danas da se Priština svakog dana bavi isključivo maltretiranjem i progonom Srba, ali da će odgovor Beograda biti smiren i odmeren, ali i dovoljno čvrst da bi pokazali našem narodu na KiM da smo uz njega. 

Obraćajući se građanima Srbije iz Predsedništva, Vučić je rekao da je Priština, različitim trikovima, pokušala da otme srpske prostorije u Bošnjačkoj mahali.

"To su i juče pokušali, ali su morali da odustanu pod pritiskom SAD i EU, ali će to da pokušaju ponovo da urade. Pokušali su da dovedu policajce i da ih tako oteraju iz zgrade, a zatim kažu da su sami otišli i mi smo je sada zauzeli. Svakog dana se bave ničim drugim do maltretiranjem i progonom Srba", poručio je Vučić.

Blokada srpskih proizvoda koja traje već tri meseca ostavlja ozbiljne posledice

"Blokada srpskih proizvoda koja traje već tri meseca ostavlja ozbiljne posledice, dovijamo se na razne načine da snabdemo zdravstvene institucije lekovima, molićemo i predstavnike međunarodne zajednice da nam u tome pomognu", rekao je Vučić.

Ne dam da zemlja bude uništena, a izbore ćete da dobijete

Predsednik Srbije je rekao danas, komentarišući ponašanje opozicije u Skupštini Srbije, da je skupštinska većina tada pokazala smirenost i dostojanstvo, a povodom komentara Zdravka Ponoša da "nikome nije stalo do Vučićevog života" istakao da bi "njega obesili na Terazijama da je tako nešto rekao" i dodao da to govore oni koji su razgradili zemlju i uništili Vojsku.

Na pitanje da prokomentariše ponašanje opozicije, koja je govorila da se deca leče sms-om, a da su, kada se u parlamentu usvajao rebalans kojim je, između ostalog, predviđen novac za lečenje teško obolele dece, vršili opstrukciju sednice, Vučić je rekao da su predstavnici većine tada pokazali smirenost i pošten odnos prema narodu.

"Da slušate da vam sve vreme neko trubi, da lupa u klupe u trenutku kada treba da donesete izvanredne odluke za građane Srbije...i to zbog toga što su promenili svoju politiku preko noći, jer su svakog dana saopštavali kako ne žele izbore, a onda su u jednom danu rekli da nema vise Skupštine i da moramo da idemo na izbore", primetio je Vučić.

Važno je da kao predsednik govorim o zahtevima opozicije oko izbora

Predsednik Vučić rekao je da je važno da kao predsednik Republike govori o zahtevima i pitanjima najvećeg dela bivšeg režima, koji kako je rekao, sebe nazivaju opozicijom i da je razgovarao sa predstavnicima vladajućih stranaka o raspisivanju izbora koji su pokazali interesovanje da se izađe u susret zahtevima.

"Sada su promenili ploču, kako nisu potrebni izbori, pretnjama kažu, kako će odavde da me najure motkama i na sve moguće načine ukoliko budem raspisao izbore", rekao je on.

Međutim, dodaje Vučić, sada su izašli sa zahtevom na konferenciji za novinare u Skupštini, da se raspišu izbori.

U vlasti postoji raspoloženje za izbore, razgovori krajem meseca

Vučić je rekao danas da u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima opozicije za održavanjem izbora i da će razgovori o tome početi nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 14. septembra i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 19. do 26. septembra.

Najavio je da će nakon toga biti održani sastanci prvo sa predstavnicima stranaka na vlasti, koje će zamoliti da se razmotre, kako je rekao, svi zahtevi i pretnje bivšeg režima.

"Posle tih razgovora, pošto je tu važna i uloga predsednika Republike, jer je Ustavom slučajno propisano da predsednik Republike na obrazložen predlog vlade raspisuje izbore, u skladu s Ustavom ću doneti odluku", poručio je Vučić.

Još nisam odlučio da li ću dati svoje ime nekom za izbore

Predsednik je izjavio danas da on jeste predsednik svih građana Srbije, a da još nije odlučio da li će dati svoje ime za izbore, ukoliko to neko bude zatražio.

"To će biti moja odluka. Nemojte u nju da se mešate, imam pravo na nju po Ustavu, ali nikakvo, do sada, konačno rešenje po tom pitanju nije doneto", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije. 

Odgovarajući na pitanje novinara da objasni to što je, kada je napustio mesto predsednika Srpske napredne stranke, rekao da će biti predsednik svih građana, a pre tri dana je učestvovao na stranačkom skupu u Novom Sadu, Vučić je rekao se upravo zbog toga trudio da koristi blage prideve govoreći o događanjima u Skupštini Srbije prethodnih dana.

Verujem da će izjava Stoltenberga imati odjek kod Euleksa i Kfora

Predsednik Vučić rekao je da veruje da će izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u vezi sa KiM imati odjek kod Euleksa i Kfora, a kada je reč o premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, ne veruje da on, kako je rekao, želi bilo kakva racionalna rešenja.

"Ja se nadam da će ono što je rekao Stoltenberg imati nekakvog uticaja, ako ne na Kurtija, bar na neke druge, od Euleksa do ponašanja Kfora. Verujem da bi jedna takva odgovorna izjava trebalo da naiđe na odjek kod takvih struktura. Što se Kurtija tiče, odavno ne verujem da on želi bilo kakva razumna racionalna rešenja, bilo kakav razgovor i racionalan pristup svemu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je potom rekao da želi da Srbija bude bolje mesto za život, a da Kurti nema takvih briga i da ga ne zanima koliko će ljudi loše na KiM da žive.

Država nije igračka, već ozbiljna stvar

Predsednik Srbije rekao je da je konstantno suočen sa licemerjem pojedinaca koji mu jednog dana zameraju što se ne sastaje sa Aljbinom Kurtijem ili Volodimirom Zelenskim, a drugog ga pitaju zbog čega se sastao i dodaje da "država nije igračka, već ozbiljna stvar".

Na pitanje novinara kako vidi to što mu pojedini zameraju zašto se sastaje, ili ne sastaje s Kurtijem ili Zelenskim, Vučić je odgovorio da je suočen konstantno sa licemerjem.

"Vidite mi smo suočeni sve vreme sa vrstom licemerja u kojoj šta god da uradite nije dovoljno dobro. Ukoliko bismo da pođemo od Kosova, ako ne razgovarate s Kurtijem nije dobro, uvodite Srbiju u izolaciju i to će vam jednako reći desničari, lažni rusofili, lažni levičari i veliki evropejci. Ukoliko idete na te razgovore, svi ti lažni rusofili i desničari napraviće vam fotomontažu slike s Kurtijem, gde se grlite, a nikada se nismo ni rukovali, gde će da kažu da su to novi razgovori gde Srbija treba da potpiše nezavisnost Kosova, što su do sada već sto puta ponovili", rekao je predsednik.

Neću da okačim zastavu koja predstavlja LGBT

Predsednik Vučić rekao je da je dobio dopis da okači zastavu LGBT zajednice na zgradi predsedništva, ali da to on neće učiniti.

"Hitno da nam odgovoriš jesi li okačio zastavu tu i tu. Neću da je okačim i šta sad? Da li sam išta učinio protiv njihovih prava - nisam. Evo neću da je okačim", rekao je Vučić. Vučić je napomenuo da je izabran kao predsednik Srbije da bi zastupao interese građana i da to čini na način na koji misli da je najbolji.

"Neću da okačim tu LGBT zastavu. Ne znam da li će Vlada da je okači i da li su dobili dopis. Ja sam dobio u pisanoj formi, potpisao ga je direktor Beograd Prajda Goran Miletić", rekao je Vučić. Vučić je ponovio da neće da okači to obeležje i da slobodno može bilo ko da demonstrira sutra zbog toga.

Izuzetno je važno da se završi proces o Jovanjici

Predsednik Srbije izjavio je da je sprečio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da smeni inspektora Slobodana Milenkovića, jer smatra da je izuzetno važno da se završi proces o Jovanjici, kao i da nikada u životu nije pričao sa Vladimirom Đukanovićem o Milenkoviću.

"A zašto bih? Jel ima negde Aleksandra i Andreja Vučića u Jovanjici? Pitajte Milenkovića, pitajte sve njih, Ima li tih imena negde, naravno da ih nema, osim što ste lagali tri godine", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije, odgovarajući na pitanje novinara da li je sa Đukanovićem razgovarao o službenim beleškama inspektora Milenkovića u kojima stoji da mu je Đukanović u Vučićevo ime nudio mito od 100.000 evra.

Vučić je rekao da je to nemoguće zato što je lično razgovarao sa Milenkovićem i to u trenutku kada je Vulin hteo da ga procesuira i smenjuje.

Naši košarkaši pokazali da jesmo zemlja košarke - ogroman uspeh

Aleksandar Vućić je počeo današnje obraćanje javnosti čestitkom srpskim košarkašima na plasmanu u finale Svetskog prvenstva i istakao da je to rezultat napornog rada i velikog truda naših košarkaša i selektora Svetislava Pešića, koji su pokazali da Srbija jeste zemlja košarke.

Košarkaši su u prvom polufinalu u Manili savladali Kanadu 95:86, a Vučić je rekao da je taj rezutlat obradovao ne samo naše građane već i sve u regionu.

Predsednik je poželeo Boriši Simaniću, kome je u Manili odstranjen bubreg, brz oporavak želim i istakao da je država uradila sve što je mogla, počev od organizovanja slanja specijalnog aviona.