7. septembar 2023 14:38

Javna rasprava o Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima trajaće do 7. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Javna rasprava o Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima trajaće do 7. oktobra

Foto: Shutterstock.com/oatawa, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je uputilo Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima na javnu raspravu, koja će trajati do 7. oktobra 2023. godine, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Kako se navodi, predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja u Republici Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina. Takođe, detaljno je uređen i postupak projektnog sufinansiranja.

Ministarstvo podseća da su predloženi nacrti zakona posledica usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine i izmenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija što je osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine, ističe se u saopštenju.

Javna rasprava biće organizovana u formi prezentacija i diskusija o nacrtima zakona putem okruglih stolova, koji će se održati 13. septembra u Beogradu, 20. septembra u Nišu, 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu.