10. septembar 2023 10:47

Dejan Vuk Stanković: Ambijent budućih izbora na severu Kosova teži je za Srbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Ambijent budućih izbora na severu Kosova teži je za Srbe

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je danas da se na narednoj rundi pregovora u Briselu može očekivati razgovor o izborima na severu Kosova, kao i da će ambijent budućih izbora biti teži pošto su na severu raspoređene bezbednosne snage, a Srbi napustili administrativne institucije i policiju.

Stanković je za Tanjug rekao da je moguće da u Briselu dođe do "apstraktne i načelne" osude nasilja, ali bez uveravanja premijera privremenih prištinskih intitucija Aljbina Kurtija da akcije policije ROSU obustavi.

Kako je istakao, potrebno da Kurti prestane da sprovodi tihi teror, pošto je "to Oluja u epizodama".

"Izbori su veći problem za rukovodstvo u Srbiji nego za Albance. Oni su navikli da dobijaju kredit od EU da urade šta hoće, što su i uradili sa prvom verzijom izbora, a takođe su rasporedili ROSU policiju na sever Kosova", rekao je Stanković.

 

Kako je naglasio, povratak Srba u institucije na Kosovu je moguć samo uz kredibilne garancije da je moguća Zajednica srpskih opština, jer u suprotnom čitava ta priča ne vredi ništa.

"U očima stranih ambasada vlast Srbije nije uspešna. Kosovo i dalje ima problem da uđe u Interpol, UNESCO i UN. Vlast je radila na tome da ga međunarodno blokira. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dobio minus u očima zapadnog dela međunarodne zajednice kada je rekao da neće da prihvata ugovor u celosti nego tačku po tačku", rekao je Stanković.

 

Istakao je da postoji mogućnost da Kurti u nekim narednim potezima zaustavi platni promet između Srbije i Kosova.

Upitan da prokomentariše moguće izbore u Srbiji rekao je da će vlast testitati rejting, da li da SNS nastupi sam, ili u koaliciji sa SPS-om.

"Ako ne bude velike razlike u projektovanim rezulatima izaćiće odvojeno na izbore da bi držali homegenim biračko telo jednih i drugih. Glasači SNS-a su skloni da podrže SPS", objasnio je Stanković.

Komentarišući opoziciju Stanković je rekao "da se na opozicionoj sceni stalno rasturaju stranke".

"Ne bi me iznenadilo da izbori budu do kraja ove godine", dodao je Stanković.