11. septembar 2023 18:16

Delegacija Ministarstva nauke boravila u poseti Šangaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Ministarstva nauke boravila u poseti Šangaju

Foto: TANJUG/NITRA/ Anđela Jovanović

BEOGRAD - Na poziv Ministarstva nauke Kine i Grada Šangaja delegacija srpskog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija boravila je u tom kineskom gradu, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

''U Šangaju postoji izuzetno posvećena zajednica koja radi na širenju naučno-tehnoloških parkova, kao i na tehnološkom transferu. Imali smo sjajnu priliku da se kolegama iz Kine i Šangaja razgovaramo o tome kako da organizujemo i razvijamo našu inovacionu infrastrukturu, kao i da zajednički sagledamo prostor za potencijalnu buduću saradnju na naučnim projektima", rekao je državni sekretar u srpskom ministarstvu Vukašin Grozdić.

Delegacija je imala priliku da poseti World EXPO muzej.

"Videli smo impresivnu kolekciju koja će nam svakako poslužiti kao inspiracija u daljoj organizaciji EXPO2027 specijalizovane izložbe koja će biti održana u Beogradu", rekao je Grozdić.

Srpska delegacija je, kako je dodao, imala i susret sa zamenicom gradonačelnika Šangaja zaduženom za nauku.

Delegacija je takođe posetila Biotehnološki park Džanđang medicinske doline, kao i inovaciono-tehnološku zonu NeoBay, gde su iz prve ruke imali priliku da svedoče značaju inovacija i preduzetništva za tehnološki napredak.

Takođe, pomoćnice ministra, Marina Soković i Ivana Vukašinović, posetile su šangajski ''Institute of Materia Medica'', saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ova poseta je pokrenula važne diskusije i postavila temelj potencijalnoj saradnji u ovoj oblasti, a Soković i Vukašinović su učestvovale na Ženskom samitu, gde je Soković održala istaknuto predavanje o ulozi žena u oblasti nauke, dodaju iz Minstarstva.

Posebnu pažnju, kako se navodi, privukla je prezentovana informacija o tome da u Srbiji radi veći broj naučnika ženskog nego muškog pola.

Državni sekretar Grozdić govorio je na ceremoniji otvaranja i glavnom forumu InnoMatch EXPO, koji je otvorio kineski ministar za nauku i tehnologiju Vang.

"Srbija je na dobrom putu, potrebno je da nastavimo sa razvojem naučno-tehnoloških parkova, regionalnih inovacionih startap centara, kao i inovacionih centara na univerzitetima. To će nam garantovati veći broj inovativnih preduzeća, startap kompanija i posledično uvećanje bruto domaćeg proizvoda", poručio je Grozdić, kako se dodaje u saopštenju.