18. septembar 2023 14:43

Vladimir Pejić: Povećani cenzus mogle bi da pređu tri, četiri liste, ostali ispod crte

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pejić: Povećani cenzus mogle bi da pređu tri, četiri liste, ostali ispod crte

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenio je danas da će izbori biti održani verovatno na proleće, a ukoliko bi se izborni prag za ulazak u Skupštinu Srbije povećao sa tri na pet odsto smatra da bi taj cenzus mogle da pređu tri, četiri liste, dok bi veliki broj ostao ispod crte.

Povodom aktuelizacije pitanja povećanja cenzusa Pejić je za Tanjug rekao da veliki broj stranaka ne bi prešao cenzus, odnosno veoma je mali broj onih koji bi sa sigurnošću mogli da računaju da će preći cenzus od pet odsto posebno ukoliko bi za koalicije taj stepen bio sedam odsto.

Pejić smatra da bi cenzus prešle Srpska napredne stranka, Socijalistička partija Srbije, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, novi pokret Miroslava Aleksića sa partnerima, a kada je reč o strankama desne orjentacije, zavisi na koji način i u kom formatu bi one izašle na izbore.

"To u ovom trenutku možemo samo da pretpostavljamo. Ima nekoliko novih stranaka, pored Aleksića, tu je (bivši ministar Rade) Basta koji je napravio neki svoj pokret. Pitanje je šta bi svi oni uradili, ali u ovom trenutku tri, eventualno četiri liste mogu da računaju da bi prešle cenzus", ocenio je Pejić.

Siguran je, kako kaže, da se veći broj stranaka ne bi radovao povećanju cenzusa.

Na konstataciju da se čini da se opozicija već udružuje nevezano za pitanje cenzusa, Pejić je saglasan da će do ukrupnjavanja doći jer ih je, kako kaže, "muka naterala" zbog pojedinačno slabog rejtinga i dominantne uloge SNS.

"Ako dođe do promene cenzusa i to ujedinjavanje će onda biti na nekim drugim osnovama", smatra Pejić.

Prema njegovom mišljenju, izbori će biti održani na proleće, a ne do kraja godine.

"Već sam govorio da verujem da će izbori biti naredne godine u martu ili aprilu, a o samom datumu je izlišno da pričamo, to nije toliko bitno, tri nedelje gore-dole ne pravi razliku.

Od svega do sad navedenog meni je najbliže upravo to što je sinoć predsednik rekao da ih raspiše do kraja godine i da budu u martu. Ostaje samo nedoumica na koje ćemo sve izbore izaći. Da li će biti raspisani parlamentarni lii i beogradski - verujem da će nedoumica biti prisutna do raspisivanja", rekao je Pejić.

Cenzus je, inače, sa pet na tri odsto snižen izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima u februaru 2020. godine, a zahvaljujući tim izmenama na izborima održanim 3. aprila 2022. godine cenzus je prešlo čak 12 lista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da vidi da su u Srpskoj naprednoj stranci raspoloženi da se izborni cenzus poveća sa tri na pet odsto.

"Ja sam protiv toga. Mislim da je potrebno da budu svi ti mali u parlamentu, da ih ljudi vide kada lupaju i skaču po klupama, pište i zvižde. I to je deo našeg naroda, Miloš Vučević insistira na pet odsto, on je predsednik stranke i oni će donositi odluku o tome", rekao je Vučić.

O cenzusu je jutros govorio i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević koji je rekao da se opozicija "moli Bogu da se ne usvoji njegov predlog da se cenzus vrati na pet odsto".