20. septembar 2023 12:21

Ambasadorka Srbije u Tokiju: U odnosu Srbije i Japana preovladavaju solidarnost i razumevanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadorka Srbije u Tokiju: U odnosu Srbije i Japana preovladavaju solidarnost i razumevanje

Foto: Tanjug video

TOKIO - Ambasadorka Republike Srbije u Tokiju Aleksandra Kovač rekla je da se savremeni odnosi Srbije i Japana mogu opisati kao topli duh solidarnosti i međusobnog prepoznavanja i razumevanja, koji će ostati i za druge generacije.

Srbija i Japan uspostavili su prijateljske odnose još 1882. godine, podseća ambasadorka i dodaje da je tada došlo do spajanja dva naroda i dve države. U ambijentu prijateljstva prošle godine proslavljeno je 140 godina bilateralnih odnosa, a, kako kaže, nada se da će se uskoro uspešno obeležiti i jubilej od vek i po.

„U takvom jednom ambijentu preovladava i ono što se zove duh solidarnosti koji se prepoznaje kao jedan međusobno topli duh, međusobnog prepoznavanja, razumevanja i nečega što će i za druge generacije da opstane u sličnom duhu. Kada govorimo o tom jednom, ne samo osećaju, nego i konkretnim podacima, moram da kažem da smo vrlo ponosni što ugovorna osnova između naše dve zemlje jača“, izjavila je Kovač za Tanjug.

Ambasadorka je navela da je važno spomenuti kontinuiran angažman i interes Japana u Srbiji i za Srbiju, što može da se vidi po tome što je od 1999. godine Japan neprestano prisutan kroz vid razvojne pomoći.

„U tome svemu je vrlo značajno i prisustvo predstavništva Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u Beogradu, koje je zaduženo, ne samo za Srbiju, nego i za region. Ako gledamo dalje, Japan podstiče i podržava proces evrointegracija Srbije. U tome se ističe i Inicijativa za saradnju sa zapadnim Balkanom, koju je inicirala japanska strana i to je predstavljeno tokom istorijske posete premijera Šinza Abea. Kao vrhunac tog odnosa je i odlikovanje koje je, doduše post mortem, dodeljeno premijeru Abeu. On je postao najviši zvaničnik odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti do sada“, istakla je Kovač.

Prema njenim rečima, u međusobnim ekonomskim odnosima postoji jedan uzlazni trend, a to je sve veći porast japanskih investitora u Srbiji. Kako kaže, misli da su i građani Srbije toga vrlo svesni.

„U spoljnotrgovinskom smislu, što se razmene tiče, ona jeste prevazišla 300 miliona evra, ali tu postoje i neiskorišćeni potencijali. Dolazak Srbije u Japan je i dalje spor. To nije samo posledica situacije vezane za pandemiju, već i činjenice da je Japan za Srbiju daleko. Postoje proizvodi koji se uvoze iz Srbije u Japan. Postoji interes za srpskim vinima, recimo. Mi pokušavamo da neke proizvode ovde promovišemo. S obzirom da mi ne možemo da pokrijemo svojim potencijalom celokupno japansko tržište, postoji interes da se fokusiramo na vrlo specifične klijente i, u tom smislu, da ponudimo visoko kvalitetne proizvode“, navela je Kovač.

Ambasada u Tokiju sprovodi niz aktivnosti sa japanskim proizvođačima na tlu Japana. Kako ambasadorka kaže, ponosni su jer su uspeli na taj način da naprave proizvode kao što su srpska mućkalica i srpski paprikaš.

„Imaćemo i srpske slatkiše. Najavljeno nam je da se možda dogodine desi da srpska jela budu i u restoranu u Tokiju. Mi smo ove godine na putu da konačno inaugurišemo zvanično srpsko-japanski poslovni klub. Na čelu tog kluba će biti predsednik upravnog odbora japanske duvanske kompanije JT, inače najstariji investitor u Srbiji, koji je spreman da ovim klubom, zajedno sa nama, dalje podstakne ekonomsku saradnju i sve što bi bilo dobro za promociju Srbije na tlu Japana“, rekla je Kovač.

U Japanu, prema podacima ambasade, živi oko 250 Srba. Iz ambasade navode da neki u „zemlji izlazećeg sunca“ žive decenijama, a ima i onih koji su relativno skoro pristigli. Kako kažu, uglavnom su to ljudi koji su u bračnim zajednicama, na studijama ili nekoj vrsti zaposlenja.

„Prošle godine smo, u sklopu obeležavanja 140 godina bilateralnih odnosa, napravili događaj za dijasporu, kome je prisustvovalo oko stotinu ljudi. To je za nas veliki uspeh, s obzirom na to da žive u različitim delovima Japana. Mogu da kažem da smo se upoznali sigurno sa blizu polovinom naših građana i da sa njima održavamo vrlo redovne kontakte. Oni su uvek uključeni u sve događaje koji imaju veze sa Srbijom“, navela je Kovač.

Na pitanje šta joj nedostaje iz Srbije kada je u Japanu, ambasadorka je rekla da je to sneg, koga u Tokiju ima manje nego u Beogradu. Ipak, kako kaže, pogled na cvetanje sakure, odnosno trešnjinog cveta u Japanu, nadomešćuje osećaj zimske idile.

„Kada sam u Srbiji, iz Japana mi nedostaje sve ono što se ne nalazi u Srbiji, a to su vrlo specifične stvari koje su japanske, neke sitnice. Japanski proizvodi i tehnologija su generalno prisutni i u Srbiji, čime imate utisak da je i Japan tu sa vama. Japanci su poznati kao dobre zanatlije sa razvijenom tradicijom koja se dugi niz godina prenosi sa generacije na generaciju. Zaista je lepo kada dođete u Japan i imate prilike da prisustvujete nekoj demonstraciji poput pravljenja sušija ili pravljenja štapića“, rekla je ambasadorka i zaključila da se nada da će što veći broj naših građana prepoznati Japan kao njihovu najpoželjniju destinaciju.