25. decembar 2022 14:31

Vojislav Šešelj: Ključ aktuelne krize na KiM drži Zapad, pre svega SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojislav Šešelj: Ključ aktuelne krize na KiM drži Zapad, pre svega SAD

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i predsednik organizacije Evroatlantski savet Srbije Dragan Šormaz složili su se danas u oceni da je rezrešenje krize na Kosovu i Metohiji u rukama SAD i Zapada, odnosno u njihovom pritisku na Aljbina Kurtija da se vrati za pregovarački sto.

"Situacija na KiM je neizvesna. Amerikanci nastavljaju da daju izjave kako se mora formirati Zajendica srpskih opština (ZSO). Sad se pitam koliko su Amerikacnci iskreno za održanje mira. Da li im je cilj oružani konflikt ili ne. Oni verbalno ponavljaju da su protiv oružanog koflikta. I mi smo protiv oružanog konflikta, ali ne može se dirati u egzistencijalna prava Srba koji tamo žive", rekao je Šešelj za Tanjug.

Istakao je da je uslov za povratak Srba u kosovske institucije poštovanje odredbi Briselskog sporazuma o formiranju ZSO.

"To je osnovni uslov, bez kog nema daljeg napretka u pregovorima. Ako Šiptari krenu na oružani obračun, onda će biti gadno. Ja sam svestan svih mogućih posledica. Oružani obračun treba izbeći, ako je moguće. Ako napadnu na Srbe oružjem, Srbija ne može sedeti skrštenih ruku", smatra Šešelj.

Smatra da premijer institucija u Prištini "nije uračunljiv" i da bi zapadne vlade morale ponovo da ga smene, kako bi se dijalog nastavio.

"Ja mislim da Kurti nije normalan čovek. On je potpuno lud, evo sad preti Vučićevoj rodbini, bratu Andreju i sinu Danilu. Dokle je to došlo. On hoće oružani sukob i zato Zapad treba da ga skloni sa te funkcije, kao što ga je jednom već sklonio, da dođe neko normalan na to mesto, da se traži ispravno rešenje. Nema sporazuma bez kompromisa, a kompromis ne može biti da Srbi daju sve, a Albanci da dobiju sve. Moramao se naći otprilike na pola puta".rekao je Šešelj.

Šormaz kaže kako treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine, ali je uslov da obe strane smanje napetosti.

"Da se vratimo za pregovarački sto, da završimo ono što je bilo u Briselskom sporazumu, da krenemo u taj sveobuhvatni pravno obavezujući sporauzum na koji smo se obavezali Briselskim sporazumnom", rekao je Šormaz za Tanjug.

Tvrdi da taj sporazum ne podrazumeva priznanje nezavisnosti KiM, iako o tome govore najveće članice EU, poput Nemačke.

"Nemačka je jedna od 27 članica EU. Ima članica koje su priznale nezavisnost Kosova, a ne traže to od Srbije, a ima pet država koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost, tako da to EU ne traži. Uostalom, zašto je Kurti odneo onu svoju aplikaciju za članstvo u Prag, što inače nije po proceduri? Zašto nije odneo u Brisel? Zato što bi ga u Briselu vratili sa vrata i rekli mu da on to ne može da podenese", tvrdi Šormaz.

Dodao je kako sve te Kurtijeve "igrice" sa tablicama, ličnim kartama, odbijanjem da formira ZSO ne vode ničemu.

"Pa onda naša reakcija sa izlaskom iz institucija, barikade, sve nam to nije potrebno. Ali znate kako, uvek akcija izaziva reakciju", rekao je Šormaz.

Dodao je da u članu 14 Briselskog sporazuma piše da će Srbi učestvovati u radu istitucija u Pokrajini, uključujući policiju, da će izlaziti na lokalne izbore, da će imati gradonačelnike.

"I onda je naša reakcija na njegovu akciju bila izlazak iz tih institucija, znači kršenje Briselskog sporazuma. Ali, razumeju na Zapadu taj naš potez i vrše pritisak na Aljbina Kurtija, a on kreće sa novim akcijama. E, onda mi izlazimo na barikade posle ovih hapšenja i sada svi vide da smo i jedni i drugi došli u situaciju koja nije dobra", naveo je Šormaz.

Smatra da Srbi moraju da povuku barikade, a da vlast u Prištini pusti uhapšene Srbe, ili da podnese prijave protiv njh i da ih pusti da se brane sa slobode.

"Sve je to moguće uraditi, ako ima volje, ali se meni čini da Kurti želi da skrati mogućnost normalnih pregovora za drugi deo dijaloga o pravno obavezujućem sporazumu i da izbegne formioranje ZSO. Prema informacijama koje imam, mislim da mu to pre svega SAD neće dozvoliti. Moraće da krene u formiranje ZSO, a posle toga ćemo sesti za sto da pregovaramo o ostalom", rekao je Šormaz.

Naglasio je da je ključni akter smirivanja situacije Amerika, ali da će zbog božićnih praznika koji su tamo u toku, napetost potrajati još neko vreme.

"Ovi naši ljudi na barikadama ne mogu, po meni, očekivati da će se bilo šta rešiti dok ne prođe Nova godina, a oni su pod pritiskom dole, na hladnom, nisu sa svojom rodbinom u nama nadolazećim prazničnim danima. Situacija je stvrno loša, ali to je njihova volja. Oni su odlučili da tako urade, nama samo preostaje da ih podržimo u svemu tome, ali ja očekujem da će SAD ubediti Aljbina Kurtija da je vreme da počne ozbiljnije da radi, a ne da uvek rpavi smetnje pregovorima i dijalogu", rekao je Šormaz.