21. septembar 2023 12:18

Ibrahimović: Što pre treba sazvati sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ibrahimović: Što pre treba sazvati sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavio je danas da očekuje da Savet bezbednosti UN što pre sazove sastanak o Kosovu i Metohiji, na kojem bi počela da se poštuje rezolucija 12 44 SB UN a Srbija pokušala da obezbedi normalan život za svoje stanovništvo u pokrajini.

Ibrahimović je za Tanjug rekao da Beograd mudo igra igru i vodi pregovore s Prištinom i da pokušava da se "pregovori sa kosovskim Albancima vrate u Savet bezbednosti UN, tamo gde im je i mesto".

Od obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, Ibrahimović očekuje da će Vučić poslati poruku da je mesto razgovora o KiM u UN, odnosno Savetu bezbednosti, i da Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta kada je reč o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Dakle, ako poštujemo kao država teritorijalni integritet Ukrajine, onda očekujemo da to urade i sa KiM i Srbijom", istakao je on.

Napominje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kao i uvek, pre i posle pregovora uvek vrši ozbiljne pritiske na Srbe na KiM, što pokazuje da Kurti želi da napravi jednu mini 'Oluju', protera sve Srbe sa KiM i napravi jedno etnički čisto tzv. Kosovo.

"Mi moramo biti mudri i ne smemo upasti u tu zamku koju nam Kurti pravi, gde on želi da bude novi Zelenski, da mi vojno reagujemo a da posle ne znamo da li će NATO reagovati. Ovo pokazuje i ono što je (šef diplomatije EU Žozep) Borelj izjavio da je Kurti kriv za neuspešne pregovore", rekao je on.

Ibrahimović očekuje od EU i Amerike da pooštre kaznene mere prema Kurtiju, suspenduju viznu liberalizaciju od 2024. godine i nateraju Kurtija da sprovede sve sporazume koje je prihvatio i konačno formira ZSO.

Politikolog Zoran Milosavljević izjavio je danas za Tanjug da se, dok su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svetska elita u Njujorku, vidi kontinuitet posledica delovanja premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija i njegovih sledbenika na KiM i to je nešto što odlaže svaku moguću deeskalaciju.

Kaže da će u današnjem obraćanju predsednika Vučića na Generalnoj skupštini UN, predsednik govoriti o ratu u Ukrajini, povredama integriteta i suvereniteta te države, i da će se pozivati na povelju UN i međunarodne normei regulative, koje se, napominje on, u ovom slučaju odnose samo na Ukrajinu .

"Mi smo 1999. godine bili prvi primer kršenja međunarodnih principa, i onoga što je zapravo izostavljeno kao nekakav specijalan slučaj. Ovde nema specijalnih slučajeva, nešto što je naš predsednik uzdignute glave isticao i ukazivao", naveo je politikolog.

Komentarišući izjavu direktora Kancelarija za KiM Petra Petkovića da je Vučić naložio pripreme i da će Srbija zbog situacije na KiM tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, napomenuo je da je to najavljeno i pre predsednikovog odlaska na Generalnu skupštinu UN.

Dodaje da je predsednik Srbije uoči svog odlaska u Njujork više puta ukazivao da sve što će se dešavati na teritoriji KiM je od izuzetnog značaja, što se, naglasio je on, na kraju i pokazalo.

Prema njegovim rečima, situacija na KiM jeste loša po srpski narod koji tamo živi, ali je veoma dobro da se na skupu svetskih lidera može govoriti o toj temi i opasnosti koju srpski narod na KiM proživljava.

"Nema govora o poboljšanju situacije. Vučić će imati priliku da svim svetskim liderima ukaže na opasnost, a mislim da će oni biti dovoljno smeli da takav primer shvate i za druge delove sveta, uključujući i Ukrajinu", rekao je Milosavljević.

Složio se sa izjavom zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Gabrijela Eskobara, da privremene institucije na Kosovu remete situaciju i da moraju da promene stav 'uzmi ili ostavi', jer, kako je objasnio, Srbiji kao priznatoj državi od strane UN, se ne mogu postavljati ultimatumi i ucene.

"Ovo je neka vrsta konačnog obraćanja i upućivanja velikog apela svima da shvate ozbiljnost i krhkost ove situacije, a onda iz toga izvući pouke i za druga žarišta. Nagorno-Karabah je po ko zna koji put eskalirao..", rekao je on.