26. septembar 2023 14:38

Ministar Martinović obišao završne radove na projektima u Kanjiži

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Martinović obišao završne radove na projektima u Kanjiži

Foto: TANJUG/SINIŠA KOPUNOVIĆ

KANJIŽA – Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Martinović, obišao je danas u Kanjiži završne radove na dva značajna projekta koja su realizovana u ovoj opštini.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je opštinu Kanjiža u tekućoj godini pomoglo u realizaciji modernizacije i digitalizacije opštinskog uslužnog centra, za koji je izdvojeno milion i po dinara, i naknadno je kupljeno 20 laptopova za tu namenu. Takođe, izdvojena su sredstva u visini od nešto više od 5 miliona dinara za produžetak Ulice Ferenca Fehera, do glavnog puta i tamošnje industrijske zone.

"Predsednik opštine mi je rekao da se već nekoliko novih investitora javilo i da su zainteresovani da ovde realizuju svoje investicije, sve zato što imaju novi asfalt. Tu je i poligon auto-škole za obuku budućih vozača, prvi na teritoriji Kanjiže, koji više ne moraju ovaj deo obučavanja da izvode u okolnim mestima, nego im je sada rešena adekvatna infrastruktura i time omogućeno otvaranje poligona", rekao je ministar Martinović.

On je ukazao da su to jako važne investicije za opštinu Kanjiža

"Na ovaj način mi i te kako pokazujemo da brinemo i o ovom delu Republike Srbije, da ulažemo u opštine koje se nalaze u Severnobanatskom upravnom okrugu i pokazujemo da u opštinama, u kojima zajedno žive Srbi i Mađari, mogu veoma uspešno da se realizuju projekti koji su od javnog značaja za sve građane koji žive na teritoriji opština poput Kanjiže, Sente, Ade, Čoke i drugih", istakao je Martinović.

Tokom sastanaka sa čelnicima opštine i upravnog okruga, ministar je govorio i o budućoj rekonstrukciji kanjiške Gradske kuće, objekta starog preko 120 godina koji je ujedno i objekat pod zaštitom spomenika kulture, a u kojoj je smeštena gradska uprava.

Iz Ministarstva je predloženo opštini da naredne godine konkuriše putem Javnog poziva za sredstva iz budžetskog fonda, te da se na taj način obezbede nedostajuća novčana sredstva za rekonstrukciju krovnog dela.

"Lokalne samouprave iz sopstvenog budžeta ne mogu da urade kapitalne stvari, ili možda mali broj njih. Ovakva vrsta saradnje, kada lokalne samouprave daju ili deo sredstava ili uopšte ne daju sredstva, a država finansira investicije, ogroman je iskorak za lokalne samouprave", naglasio je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža.

Dr Balint Pastor, narodni poslanik Vlade Republike Srbije, podsetio je na vremena od pre 10 godina kada, kako kaže, opštine sa severa Vojvodine nisu mogle da dobiju sredstva iz republičkog budžeta, nego su usmeravane na Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i Fond za kapitalna ulaganja.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srbije naišli smo na pozitivan pristup. Pre tri nedelje smo bili u Senti gde je ministarstvo na konkursu finansiralo dva projekta, sada smo u Kanjiži gde su takođe finansirana dva projekta, a uskoro idemu i u Mali Iđoš gde je realizovan jedan značajan projekat. I ubuduće ćemo nastojati da što više sredstava donesemo u ove opštine", najavio je Pastor, te dodao da Srbija ima oko 170 jedinica lokalnih samouprava koje konkurišu za slična sredstva, i da je Kanjiža među tridesetak njih koje su dobile sredstva za investiranje.